Εξερευνώντας το Παρίσι με ποδήλατα

IMG_8404Από τη Γεωργία Κουτσοκώστα

Βρεθήκαμε με τον Γιάννη στο Παρίσι για διακοπές και ποιος ήταν ο καλύτερος τρόπος για να επισκεφτούμε όλα τα αξιοθέατα; Φυσικά τα ποδήλατα που παρέχει ο Δήμος του Παρισίου!

Σταθμοί «velib» υπάρχουν σε κάθε γωνία της πόλης. Πολύ εύκολα νοικιάσαμε τα δικά μας, ακολουθώντας τη διαδικασία στο σταθμό της Παναγίας των Παρισίων, «Notre Damme». Στο μηχάνημα, δίπλα από τις βάσεις που ασφαλίζουν τα ποδήλατα, παραχωρείς τα στοιχεία μιας πιστωτικής – και μόνο – κάρτας, στην οποία δίνεις την εξουσιοδότηση να πληρώσεις για το χρόνο χρήσης του ποδηλάτου που είναι  1,70€ ανά ώρα, αλλά και να χρεωθείς το ποσό των 150€ στην περίπτωση που το ποδήλατο δεν επιστραφεί σε κάποιο σταθμό ή καταστραφεί.

IMG_8407

Τα ποδήλατα είναι εξοπλισμένα με εσωτερικό σασμάν τριών ταχυτήτων Shimano Nexus, έχουν αυτόματα φώτα Led μπροστά και πίσω, τα οποία ενεργοποιούνται με την κίνηση. Διαθέτουν ενσωματωμένη αλυσίδα, ώστε να τα κλειδώσεις όπου χρειαστεί. Όταν έχεις τελειώσει με τη χρήση του ποδηλάτου, το επιστρέφεις σε οποιονδήποτε σταθμό «velib» ασφαλίζοντάς το στην ειδική υποδοχή. Τότε χρεώνεσαι και για τη χρήση του.

IMG_8408Η μετακίνηση στην πόλη είναι ταυτόχρονα εύκολη αλλά και περίπλοκη για κάποιον που δεν έχει μετακινηθεί ξανά σε τόσο οργανωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων! Στους δρόμους υπάρχει ειδική λωρίδα για τους ποδηλάτες, η οποία χωρίζεται σε δύο ρεύματα με αντίθετες κατευθύνσεις. Υπάρχουν φανάρια και σηματοδότηση αποκλειστικά για τα ποδήλατα και ξεχωριστά από αυτά των αυτοκινήτων. Σε πολλά σημεία τα ποδήλατα μοιράζονται τον ίδιο δρόμο με τα λεωφορεία. Είσαι ελεύθερος να μετακινηθείς μέσω των διαβάσεων των πεζών ή για μια πιο ήσυχη μετακίνηση μπορείς να κινηθείς δίπλα στον ποταμό Σηκουάνα. Ωστόσο, δεν έχεις τη δυνατότητα να μετακινείσαι στον πεζόδρομο εκτός κι αν είναι εξοπλισμένος με δικό του ποδηλατόδρομο.

IMG_8406Οι Γάλλοι χρησιμοποιούν συχνά το «velib» και έχουν επωφεληθεί πολύ από αυτό. Θα πρέπει να τηρείς πιστά τους κανόνες κυκλοφορίας, κάτι που εμείς καταλάβαμε μετά τα πρώτα μας «ελληνικού τύπου» λάθη και τα βλέμματα που αυτά τραβούσαν! Εάν ποτέ βρεθείτε στο Παρίσι αξίζει τον κόπο να τα χρησιμοποιήσετε.