Από την: Χαρά Σκουλαρίκη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Στην παρακάτω συνταγή, προτείνεται ένας συνδυασμός βρασμένων βολβών παντζαριού με άπαχο γιαούρτι, ελαιόλαδο και καρύδια που θα συμπληρώσουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνη Ε, ω-3 λιπαρά οξέα, μαγνήσιο, χαλκό και ασβέστιο. Κατά προσέγγιση, 100g από τη σαλάτα δίνουν 4g πρωτεΐνης, 22g υδατανθράκων και 8g λιπαρά, αποδίδοντας συνολικά 175kcal.
Υλικά:
200g γιαούρτι στραγγιστό 2%,
500g παντζάρια βρασμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια ή αλεσμένα,
1-2 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα του πόσο βαρύ το θέλετε),
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο,
2 κουταλιές της σούπας ξύδι,
Λίγο αλάτι,
3-4 κουταλιές καρύδια κομμένα σε μικρά κομματάκια ή κοπανισμένα
Εκτέλεση:
1. Αδειάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι
2. Πατάμε με τη λάμα του μαχαιριού το σκόρδο να ανοίξει το φλούδι του αλλά δεν το καθαρίζουμε, και το βάζουμε στο γιαούρτι.
3. Προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και το ξύδι και τα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
4. Προσθέτουμε τα παντζάρια και τα καρύδια και ανακατεύουμε.
5. Αφήνουμε για μια ώρα στο ψυγείο να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις. Όταν θέλουμε να τη σερβίρουμε, βγάζουμε τη σκελίδα του σκόρδου, βάζουμε τη σαλάτα σε μπολάκι σερβιρίσματος και αν θέλουμε την πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη καρύδι.
Πηγή: Mbike