Πράγματα που μας τρομάζουν όταν ξεκινάμε να κάνουμε ποδήλατο και πώς να τα αντιμετωπίσουμε.
Έχω δει πολλές φορές αυτό το τρομαγμένο βλέμμα όταν λέω σε φίλες μου ότι χρησιμοποιώ το ποδήλατό μου με κάθε ευκαιρία μέσα στην πόλη. Εκείνες λοιπόν δείχνουν πως θέλουν να βγουν έξω αλλά υπάρχουν αρκετά που τις προβληματίζουν και τις φοβίζουν. Και δικαιολογημένα. Γιατί αν δεν γνωρίζεις κάτι, το φοβάσαι.
Ας καταγράψουμε λοιπόν τους μεγαλύτερους φόβους μας.
Λεωφορεία: Μας φοβίζουν γιατί είναι μεγάλα, ογκώδη οχήματα, παράγουν μπόλικους ρύπους και θόρυβο και όταν είναι κοντά σε εμάς ο όγκος τους μας προκαλεί άγχος.
Πώς να οδηγούμε σε ένα δρόμο με λεωφορεία; Απλά παραμένουμε στη μέση της λωρίδας και προς τα δεξιά κι έχουμε συνεχώς το νού μας για σταθμευμένα οχήματα ή άλλα εμπόδια που μπορεί να μπουν στο δρόμο μας.
Αποφεύγουμε να οδηγούμε κολλητά στο πεζοδρόμιο αλλά δε μένουμε και στη μέση του δρόμου. Ίσως στην αρχή το καλύτερο θα ήταν να αποφεύγετε δρόμους με λεωφορεία και τρόλεϊ και να επιλέγετε μικρότερους, βοηθητικούς δρόμους.
Οι δεξιές στροφές: Είναι γεγονός ότι πολλά ατυχήματα έχουν συνδεθεί με οδηγούς που τελευταία στιγμή απλά έστριψαν δεξιά και δεν μας είδαν. Βασικό κανόνας παρ’ όλο που θεωρείς τον εαυτό σου μικρό και ευέλικτο όχημα μην «χώνεσαι» ανάμεσα στα αμάξια πόσω μάλλον αν βλέπεις φλας ή κίνηση προς τα δεξιά. Αφήστε το όχημα να προχωρήσει μπροστά και ακολουθήστε μετά. Σαν γενικό κανόνα θα έλεγα πως είναι περισσότερο ασφαλές να κινείσαι με τη ροή των αμαξιών και να μην προσπαθείς να προσπεράσεις. Η αναμονή πίσω του θα φέρει μερικά παραπάνω λεπτά στη διαδρομή σου αλλά θα φτάσεις στον προορισμό σου με ασφάλεια. Επίσης, να κοιτάτε τακτικά «πάνω από τον ώμο» ελέγχοντας τι συμβαίνει πίσω σας. Οι καθρέφτες δεν είναι λύση γιατί έχουν πολλά νεκρά σημεία και μπορεί να σας ξεγελάσουν. Επίσης έχετε το νου σας και τα «αυτιά» σας ανοικτά, να ακούτε κάθε ύποπτο θόρυβο που σημαίνει πως κάποιο όχημα σας πλησιάζει επικίνδυνα.
Οι τρομερά πολυσύχταστες διασταυρώσεις: Οι πρώτες μας μέρες πάνω στο ποδήλατο μπορεί και να μας φρικάρουν όταν βρεθούμε σε μεγάλους δρόμους όπου τα αμάξια στρίβουν δεξιά, αριστερά, συνεχίζουν ή αλλάζουν την πορεία τους και εσύ νιώθεις κάπως μικρή από τη δεξιά λωρίδα να βρεθείς στην αριστερή για να συνεχίσεις την πορεία σου. ΕΔΩ ακριβώς όμως είναι το μεγάλου σου ατού. Μπορείς απλά να κατέβεις από το ποδήλατό σου, να το βάλεις δίπλα σου και να περάσεις τη διάβαση πεζή. Ή απλώς να αποφύγεις τους πολύ κεντρικούς δρόμους. Είπαμε, στην αρχή μαθαίνουμε…
Οι κατηφόρες: Ποιος δεν έχει δει μια απότομη κατηφόρα και δεν έχει τρομοκρατηθεί; Δεν είναι ανάγκη όμως. Απλά χαλάρωσε ώμους, κράτα καλά το τιμόνι χωρίς όμως να σφίγγεις τα χέρια σου και πήγαινε με την ταχύτητα που νιώθεις ασφαλής. Φρόντιζε να επιβραδύνεις τακτικά ώστε να μην βρεθείς ποτέ στη δυσάρεστη θέση να έχεις επιταχύνει τόσο που να χρειαστεί να φρενάρεις απότομα και πάντα να κοιτάς εκεί που θέλεις να φτάσεις! Τι είναι μπροστά σου – λακκούβα, γάτα, κάδος, αυτοκίνητο… Πάντα ψάχνε για κρυμμένους κινδύνους. Προφανώς θεωρούμε δεδομένο πως θα έχεις φροντίσει ώστε τα ελαστικά σου να έχουν τη σωστή πίεση, τα φρένα να λειτουργούν και το ποδήλατό σου να είναι σε λειτουργική κατάσταση. Αν έχεις απορίες… ρώτησέ μας!
Να είσαι τολμηρή και φιλική χρήστης του δρόμου αλλά πάντα συνετή! Το ποδήλατο είναι ένα μέσο μετακίνησης, με δικαιώματα και υποχρεώσεις στο δρόμο και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζεις. Τα «τρομακτικά» προβλήματα ξεπερνιούνται πάνω από όλα με την εξοικείωση. Γι’ αυτό ξεκινά από μικρές, κοντινές, ασφαλείς διαδρομές και σιγά σιγά άρχισε να βγαίνεις σε δρόμους με μεγαλύτερη κίνηση.
Καλές βόλτες.