Ο σεξισμός στο ποδήλατο

1Κείμενο: Φανή Παπαγεωργίου

Πρόσφατα διάβαζα ένα πολύ ωραίο άρθρο που αφορούσε τις γυναίκες που κάνουν ποδήλατο και πώς τους συμπεριφέρονται μερικές φορές στο δρόμο όταν ποδηλατούν. Και όταν αναφερόμαστε στη συμπεριφορά εννοούμε το σεξισμό πάνω στο ποδήλατο.

Διάβαζα λοιπόν την ιστορία μίας κοπέλας που αποφάσισε ένα ηλιόλουστο πρωινό Δευτέρας να πάρει το ποδήλατό της και να κάνει μία βόλτα πριν ξεκινήσει να πάει στη δουλειά της. Καθώς η προσοχή της ήταν επικεντρωμένη σε όλα τα λεωφορεία και τα αυτοκίνητα που ήταν τριγύρω της, άκουσε κάποιον να της φωνάζει.

Γύρισε για να δει ποιος ήταν και τι συνέβαινε και είδε δύο επιβάτες από ένα φορτηγάκι να της κάνουν κάποια ντροπιαστικά σχόλια. Η αλήθεια είναι, ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που κάποιος την παρενοχλούσε στο δρόμο, όταν έκανε ποδήλατο, με κάποιο σχόλιο, αλλά σίγουρα ήταν η πρώτη φορά που το σχόλιο ήταν σεξιστικό.

Το φορτηγό σταμάτησε στα φανάρια και ήταν τόσο προκλητικά τα σχόλια και ο τρόπος που τα έκαναν, που εκείνη αποφάσισε ότι θα ήταν καλύτερο να καθίσει πίσω πίσω για να την καλύπτουν κάποια αυτοκίνητα, αντί να περάσει μπροστά και να σταθεί πρώτη.

Η κοπέλα δυστυχώς είχε φύγει από το σπίτι της, χωρίς να έχει πάρει το κινητό της μαζί έτσι ώστε να σημειώσει τα τηλέφωνα της εταιρείας που ήταν γραμμένα στο πίσω μέρος του φορτηγού και προσπαθούσε να απομνημονεύσει τα νούμερα και την επωνυμία μέχρι την επιστροφή της στο σπίτι της.

Καθώς το φορτηγό έφευγε, ο οδηγός έσκυψε πάλι από το παράθυρο μαζί με τον συνεπιβάτη, οι οποίοι την είχαν εντοπίσει που είχε σταθεί πιο πίσω, και συνέχιζαν πάλι τα σεξιστικά σχόλια…

Η κοπέλα γυρνώντας, αποφάσισε να πάρει τηλέφωνο την αστυνομία και να στείλει μία επιστολή στην εταιρεία αναφέροντας το περιστατικό αφού είχε συγκρατήσει τα στοιχεία του φορτηγού. Πίστευε ότι μάλλον δε θα είχε κανένα αποτέλεσμα, αλλά τουλάχιστον εκείνη θα είχε προσπαθήσει και έστω μία απλή επίπληξη από την εταιρεία στους υπαλλήλους της ή έστω της αστυνομίας θα ήταν κάτι για αυτήν.

Η αστυνομία λοιπόν πήρε το περιστατικό στα σοβαρά και ο αστυνομικός που της μίλησε της απάντησε πώς «κάτι τέτοιο δε θα τολμούσαν ποτέ να το πουν σε μένα που είμαι άντρας ποδηλάτης και για αυτό δεν πρέπει ούτε και σε εσάς να το τολμούν». Της είπε επίσης ότι καλό θα ήταν αν ξανασυνέβαινε κάτι τέτοιο να καλούσε επιτόπου την αστυνομία και να ανέφερε το συμβάν. Το μόνο που μπορούσε να κάνει εκείνος τώρα, και θα έκανε, ήταν να επικοινωνήσει εκείνος με την εταιρεία και να τους αναφέρει το συμβάν. Η εταιρεία επίσης αντέδρασε αμέσως όταν πήρε την επιστολή και της έστειλε απάντηση λέγοντας ότι θα μεριμνήσει για το συμβάν.

Έτσι λοιπόν και η αστυνομία και η εταιρεία είχαν λάβει σοβαρά υπόψη τους το περιστατικό και η κοπέλα ήταν ικανοποιημένη που κάποιος είχε ασχοληθεί με κάτι που νόμιζε ότι απλά θα προσπερνούσαν….

Καλό θα ήταν λοιπόν όταν «πέφτουμε» πάνω σε τέτοιους ανθρώπους να μην σκεφτόμαστε ότι κανείς δε θα κάνει κάτι, αλλά να το αναφέρουμε και μπορεί και εμείς να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση. Έτσι, μπορεί να σταματήσουν και όλα αυτά τα σεξιστικά αστεία ή σχόλια όταν απλά θέλουμε να πάρουμε το ποδήλατό μας και να κάνουμε τη βόλτα μας ένα ωραίο πρωινό…