Οδηγός αγοράς του πρώτου σου ποδηλάτου

1Aπό την Μαρία Καρδασιλάρη

Αγοράζοντας το πρώτο σου ποδήλατο ως ενήλικας ή αναβαθμίζοντας το παλιό σου ποδήλατο με ένα πιο καινούριο είναι μια διαδικασία δύσκολη και απαιτητικοί.
Με την σωστή έρευνα, πολλες ερωτήσεις και μερικά δοκιμαστικά τεστ στα ποδήλατα, είναι σίγουρο πως θα αγοράσεις το σωστό.

Πρώτο βήμα: Πίστευε και μη – ΕΡΕΥΝΑ.
Και τι σημαίνει αυτό; Πρέπει να ενημερωθείς από την αγορά για το τι υπάρχει διαθέσιμο. Εχουμε φτιάξει λοιπόν μία λίστα από ερωτήσεις που θα μπορούσες να χεις ήδη απαντήσει στο μυαλό σου ενώ παράλληλα κοιτάζεις τα ποδήλατα που σου αρέσουν.
Ποιοι είναι οι στόχοι /σκοποί σου από το ποδήλατο;
– Τι τύπο βόλτας θα κάνεις;
– Τι τύπο ποδηλάτου θα έπρεπε να αγοράσω;
– Ποιο θα πρέπει να είναι το όριο αγορών μου;
– Τι επηρεάζει το κόστος ενός ποδηλατου;
– Τι άλλο πρέπει να αγοράσω;
Εχοντας αυτές τις ερωτήσεις απαντημένες εστω και στο περίπου η διαδικασία επιλογής ποδηλάτου γίνεται λιγότερο αγχωτική και χρονοβόρα.

Δεύτερο βήμα: Βρες ένα μαγαζί με ποδήλατα
Το να βρεις το ιδανικό μαγαζί που να σου αρέσει είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις. Η αλήθεια είναι πως κάθε μαγαζί ποδηλατικό έχει διαφορετικές κατηγορίες ποδηλάτων / μάρκες / ενέργεια ακόμα και κουλτούρα. Βρες εκείνο που σου ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου. Ρώτα φίλους, ψάξε στο ίντερνετ, βεβαιώσου πως σου αρέσει αυτό που σου περιγράφουν και μετά ξεκίνα τις «επισκέψεις».

Τρίτο βήμα: Δοκιμή ποδηλάτου.
Μπορεί να σου αρέσει οπτικά και να σε εκφράζουν κάποιοι τύποι ποδηλάτου αλλά στην πραγματικότητα είναι αυτά που θες; Για παράδειγμα εγω λατρεύω την ομορφιά τον μονοτάχυτων όπως, επίσης, την γρηγοράδα μίας κούρσας αλλά γνωρίζω πως αν έχω μία ταχύτητα στο ποδήλατο ΘΑ ΠΕΣΩ και επίσης για τις βόλτες μου η κούρσα είναι πολύ απαιτητικό ποδήλατο. Γι’ αυτό φόρα όσα σκοπεύεις να φοράς και πάνω στο ποδήλατο και κάνω ένα δοκιμαστικό γύρο.

Τέταρτο βήμα: Φτιάξτο όπως σου αρέσει
Ακόμα και αν τελικά είναι το τέλειο ποδήλατο για τις ανάγκες σου πάρε κάτι που πραγματικά να σου αρέσει όταν το κοιτάς. Από το χρώμα, την στάση σώματος σου πάνω σε αυτό, τα πετάλια, το κουδουνάκι. Δώσε χαρακτήρα στην αγορά του ποδηλάτου σου!

Πέμπτο και τελευταίο βήμα: Προγραμμάτισε ομαδικές βόλτες
Το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις όταν πρωτοαγοράζεις ένα ποδήλατο είναι να βρεις ομάδες κοντά σε σένα που βγαίνουν και βολτάρουν. Αυτό θα σε κάνει να εξοικειωθείς πιο γρήγορα με το τέλειο ποδήλατο σου αλλά και να το χρησιμοποιείς ακόμα περισσότερο.

Καλά να περάσεις. Περιμένω εντυπώσεις. 🙂