Ξεμπερδέματα…!

imageΤι είναι τa city bikes και ποιά τα χαρακτηριστικά των κατηγοριών του;
Aυτή ήταν η πρώτη ερώτηση που έκανα στον Βασίλη Τσιρίκο, όταν επισκευθήκαμε το κατάστημά  του «Tsirikos», στο Νέο Ψυχικό. Αν και αρκετά απλή ερώτηση για κάποιους,  κρύβει την δική της ιστορία.

Όταν το προηγούμενο βράδυ, ήμουν σε μια ποδηλατική παρέα κοριτσιών και τέθηκε η ανάλογη ερώτηση στην συζήτηση, οι περισσότερες κοιτάζονταν  χωρίς να γνωρίζουν την απάντηση. Έτσι κατάλαβα, πως υπάρχουν και οι «κάποιοι» – όχι μόνο αρχάριοι– που έχουν «ανάγκη» να ξεμπερδευτούν!

Όπως μάθαμε…
1.Τα city bikes, όπως μας είπε ο Βασίλης Τσιρίκος, οφείλουν τον τίτλο τους, όχι στην κατασκευή ή το σκελετό τους, άλλα πολύ απλά στον λόγο χρήσης τους. Τα ποδήλατα αυτά είναι για χρήση μέσα στην πόλη και πιο συγκεκριμένα, για άσφαλτο.
2.Κατηγοριοποιούνται σύφωνα με τη γεωμετρία του ποδηλάτου και τις ανάγκες του ποδηλάτη, σε Cruiser, Hybrid Road και Comfort.
Τα σκονάκια μας…
φωτογραφία 1 1. Για τo Cruiser: Eίναι ποδήλατα ψυχαγωγίας, για λίγα χιλιόμετρα μέσα στην πόλη. Για το λόγο αυτό η θέση οδήγησης είναι άνετη, με την πλάτη μας να είναι σε θέση 90 μοιρών. Θα πάρουμε ένα cruiser city bike για άνετες, στυλάτες βόλτες, αφού τα μοντέλα αυτής της κατηγορίας μπορούμε να τα βρούμε σε retro σχέδια, vintage, elegant, funky!
φωτογραφία 2 2. Για το Hybrid Road: Eίναι ποδήλατα μετακίνησης, με πιο σπόρτ θέση καθώς η πλάτη μας είναι σε θέση 45 μοιρών. Έτσι έρχεται το κεντρο βάρος  πιο μποστά και έχουμε καλύτερο έλεγχο της τιμονιάς, όταν θα ελιχθούμε στην κίνηση της πόλης. Όσο πιο μπροστά είναι το κέντρο βάρους, τόσο μεγαλύτερη δύναμη έχει η πεταλιά άρα ελαχιστοποιείτε η προσπάθεια στις ανηφόρες και τις μεγάλες αποστάσεις. Θα πάρουμε ένα υβριδικό road για περισσότερα χιλιόμετρα , για τις καθημερινές μας άνετες μετακινήσεις!
φωτογραφία 33. Για το Comfort: To comfort είναι κάτι μεταξύ των δύο προηγούμενων, με τη σέλα του περίπου σε θέση 75 μοιρών. Συχνά το βρίσκουμε «ντυμένο» με τα φτερά του, τη σχάρα του ενώ πάντοτε ένα comfort διαθέτει μπροστινή ανάρτιση για απορρόφηση κραδασμών. Τα ποδήλατα βόλτας, όπως αυτά, μπορούν να έχουν πιο όρθια θέση για μεγαλύτερη άνεση και κάποια τύπου αξεσουάρ, όπως η ανάρτηση. Αντίθετα τα ποδήλατα μετακίνησης δεν μπορούν να έχουν, καθώς  βαραίνει ιδιαίτερα η τιμονιά.