Μωρό και ποδήλατο είναι ασφαλές;

Υπάρχει μία μεγάλη διαφωνία στο θέμα να ποδηλατούμε και να έχουμε συνεπιβάτη ένα μωρό

Οι Ολλανδοί πιστεύουν ότι είναι ασφαλές να ποδηλατείς και να έχεις ένα νεογέννητο, οι Βρετανοί ότι είναι πιο ασφαλές να έχει κλείσει τους 9 μήνες και οι Αμερικανοί περιμένουν τουλάχιστον να γίνει ενός έτους.

Ανεξάρτητα με το τι κάνουν και τι πιστεύουν οι άλλοι, το πιο σημαντικό είναι εσείς πώς νιώθετε και αν πιστεύετε ότι το μωρό σας είναι αρκετά μεγάλο έτσι ώστε να το έχετε συνεπιβάτη.
Αν δεν νιώθετε 100% ασφαλής τότε σίγουρα να μην το προσπαθήσετε. Αλλά αν θέλετε να το δοκιμάσετε τότε πρέπει να προσέξετε κάποια πράγματα πριν ξεκινήσετε.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Μία από τις πιο προφανείς ανησυχίες είναι μην τυχόν και πέσει. Πολλές μαμάδες είναι αυτές που ισχυρίζονται ότι δεν έχουν πέσει από το ποδήλατό τους γιατί είναι πολύ προσεκτικές και πόσο μάλλον τώρα που θα έχουν και το μωρό τους μαζί. Συμφωνούν επίσης, ότι είναι πιο πιθανόν να πέσεις από τις σκάλες έχοντας το μωρό στα χέρια σου παρά όταν κάνεις ποδήλατο.
Αλλά επειδή υπάρχει αυτή η πιθανότητα πολλές είναι οι μαμάδες που δεν το δοκιμάζουν καν. Καλό θα ήταν να μπορούσαμε να αποφύγουμε είτε το πέσιμο του μωρού από τα χέρια είτε το πέσιμο όταν κάνουμε ποδήλατο. Ένα μωρό είναι 10 φορές πιο εύθραυστο από ένα παιδί και οι ζημιές που θα του προκληθούν όταν χτυπήσει είναι πιο σοβαρές. Επίσης αν το μωρό σας είναι κάτω των εννέα μηνών, που δεν μπορεί δηλαδή ακόμα να στηριχτεί όταν κάθεται, το ποδήλατο γίνεται πιο επικίνδυνο, γιατί θα γέρνει δεξιά και αριστερά και οι συνεχείς δονήσεις μπορεί να του προκαλέσουν πρόβλημα στο κεφαλάκι του. Για αυτό όταν θα απευθυνθείτε σε ποδηλατικά καταστήματα ή εταιρείες που έχουν παιδικά καθισματάκια θα σας προτείνουν να έχει περάσει τους 9 μήνες που μπορεί πια να στηριχτεί πια μόνο του όταν κάθεται.

Πώς επιλέγουμε σωστό κάθισμα
Υπάρχουν ποδηλατικά καθισματάκια που είναι από 6 μηνών, για τολμηρές μαμάδες, αλλά πάλι ξανα λέμε ότι οι κίνδυνοι είναι πολλοί και πιο σοβαροί.
Όταν λοιπόν είναι πια έτοιμο να έρθει μαζί σας στην ποδηλατική σας βόλτα, υπάρχουν διάφορα καθισματάκια για να διαλέξετε.
Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι κάθε μαμά είναι διαφορετική, το καθισματάκι που χρησιμοποιεί η φίλη σας δε σημαίνει ότι θα είναι και το κατάλληλο για εσάς. Πρέπει να ψάξετε, να δοκιμάσετε και να νιώθετε άνετα με αυτό που θα αγοράσετε.
Πρέπει να επισκεφτείτε ένα ποδηλατικό κατάστημα, που έχετε εμπιστοσύνη, και έχει διάφορα σχέδια για να σας δείξουν και να σας πουν τι πρέπει να πάρετε εσείς για το δικό σας ποδήλατο.

Τρόποι για να έχετε το μωρό σας μαζί
Και εδώ υπάρχει μεγάλη διαφορά από χώρα σε χώρα ή από μαμά σε μαμά. Ο πιο δημοφιλής τρόπος στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις μαμάδες είναι τα μονά ή τα διπλά τρέιλερ  στο πίσω μέρος του ποδηλάτου.
Στην Ολλανδία είναι συνήθως τοποθετημένο μπροστά. Πολλές είναι οι μαμάδες που επιθυμούν να το βλέπουν καθώς κάνουν ποδήλατο, αλλά υπάρχουν πολλές ανησυχίες για την ασφάλειά του όταν το έχετε τοποθετήσει μπροστά.
Όσο για αυτούς που θα επιλέξουν να ποδηλατήσουν ενώ το μωρούλι τους είναι κάτω των 6 μηνών θα πρέπει να το ψάξουν πολύ και να απευθυνθούν σε εταιρείες που έχουν ειδικά καθισματάκια για αυτήν την ηλικία. Αν επιλέξετε να το έχετε στηριγμένο πάνω σας, έτσι ώστε να μην κουνιέται το κεφαλάκι του ή να παραμένει το μωρό σταθερό, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι στην πιθανότητα πτώσης θα πέσετε από πάνω του…

Με λίγα λόγια…
Η ποδηλασία μαζί με ένα μωρό είναι πολύ προσωπικό θέμα. Το πότε θα το επιλέξετε και τον τρόπο εξαρτάτε μόνο από εσάς. Πρέπει πρώτα να είστε 100% σίγουρη ότι μπορείτε να κάνετε ποδήλατο μαζί του, ότι πρέπει να έχετε αγοράσει το καρεκλάκι που θα αρμόζει σωστά στο ποδήλατό σας αλλά θα σας διευκολύνει και εσάς όταν ποδηλατείτε και ένα κρανάκι υποχρεωτικά για το μωρό σας και… καλή σας βόλτα!