Μικρά αναδιπλούμενα ποδήλατα

anadiploumeno texnikoΑπό τον Στέλιο Πανταζή
H λύση για μετακίνηση;

Έχω δοκιμάσει μερικά αναδιπλούμενα ποδήλατα και έχω αναρωτηθεί αν πραγματικά είναι η καλύτερη λύση για μετακίνηση στην πόλη.
Η απάντηση είναι δύσκολη γιατί σε κάποιες μόνο περιπτώσεις το μικρό αναδιπλούμενο ποδήλατο είναι η ιδανική λύση. Ας δούμε τα υπέρ και τα κατά.

Βάρος
Εκ των πραγμάτων τα μικρά αναδιπλούμενα ποδήλατα είναι πιο ελαφριά από τα αντίστοιχα κανονικά. Ένα τυπικό μικρό αναδιπλούμενο των 300-350 ευρώ ζυγίζει περίπου 20-30% ελαφρύτερα από ένα ποδήλατο αντίστοιχου κόστους. Ακόμα και όταν το κόστος που είναι διατεθειμένος να επενδύσει κάποιος είναι σημαντικό (πχ. 500-600 ευρώ) ακόμα και τότε τα μικρά αναδιπλούμενα είναι σημαντικά πιο ελαφρά.

Άνεση
Εδώ τα συμβατικά ποδήλατα υπερέχουν. Οι μεγάλες ρόδες των 26 ή 28 ιντσών και συνήθως τα πιο χοντρά λάστιχα, αλλά και ο μεγαλύτερος και συνάμα πιο εύκαμπτος σκελετός κάνουν τη μετακίνηση με συμβατικά ποδήλατα πιο άνετη. Αλλά η διαφορά δεν είναι σημαντική. Στα μάτια κάποιου που δεν έχει καβαλήσει μικρό αναδιπλούμενο μπορεί να φαίνεται μεγάλη, αλλά δεν είναι τόσο. Πάντως, οι μεγάλες ρόδες κάνουν διαφορά στους ελληνικούς δρόμους που είναι γεμάτοι λακκούβες!

Τιμή
Γενικά, τα μικρά αναδιπλούμενα ποδήλατα είναι λίγο πιο ακριβά από τα συμβατικά. Το κόστος αγοράς είναι μεγαλύτερο, αλλά επίσης και το κόστος συντήρησης, αναβάθμισης και μερικές φορές του εξοπλισμού. Πάντως, η διαφορά σε γενικές γραμμές δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτή που θα κρίνει την επιλογή γιατί είναι μικρή.

Εύρος επιλογών
Υπάρχουν αρκετά αναδιπλούμενα ποδήλατα στην ελληνική αγορά αλλά το εύρος επιλογών για τα συμβατικά είναι απείρως μεγαλύτερο. Από αμιγώς ποδήλατα πόλης, έως ποδήλατα fitness στα συμβατικά μπορείς να βρεις τεράστια γκάμα επιλογών.

Αξιοπιστία
Σίγουρα, και εδώ το συμβατικό ποδήλατο έχει ένα σημαντικό αβαντάζ. Μερικά από τα εξαρτήματα στα αναδιπλούμενα ποδήλατα είναι κατά κάποιον τρόπο μοναδικά και δυσεύρετα. Μπορεί να είναι κατασκευασμένα ειδικά για το συγκεκριμένο μοντέλο ή εταιρία και δεν έχει δοκιμαστεί όπως και να το κάνουμε σε εκατομμύρια ποδήλατα το χρόνο. Επίσης, η ευκολία επισκευής ή ακόμα και αλλαγής μερικών εξαρτημάτων δεν είναι τόσο εύκολη όσο στα συμβατικά ποδήλατα.

Ευκολία εύρεσης ανταλλακτικών και επισκευής
Αν μετακινείστε αποκλειστικά σε συγκεκριμένες διαδρομές ή ευκολία εύρεσης ανταλλακτικών μπορεί να μην είναι τεράστιο πρόβλημα, αλλά σε μία εξόρμηση στην επαρχία μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε κάποια ανταλλακτικά, ακόμα και αναλώσιμα για ένα αναδιπλούμενο ποδήλατο. Θα πρέπει να φροντίσετε να έχετε μερικά αναλώσιμα σε περίπτωση που τα έχετε ανάγκη. Κυρίως αναφέρομαι σε αναλώσιμα όπως στις σαμπρέλες και στα τακάκια. Φυσικά, αν έχετε κάποιο πολύπλοκο πρόβλημα μην είστε απόλυτα σίγουροι ότι το οποιοδήποτε συνεργείο μπορεί να σας προσφέρει λύση.

Ταχύτητα
Εδώ, η πλάστιγγα είναι καθαρά υπέρ του μικρού αναδιπλούμενου ποδηλάτου σε σχέση με το συμβατικό. Έχω μετρήσει επανειλημμένα χρόνους διαδρομών μέσα στην πόλη και αν και το συμβατικό ποδήλατο έχει μεγαλύτερους τροχούς και περισσότερες ταχύτητες, τελικά το αναδιπλούμενο κάνει καλύτερους χρόνους γιατί είναι ελαφρύτερο και πιο ευέλικτο στην κίνηση.

Φορητότητα
Το σημαντικό πλεονέκτημα ενός μικρού αναδιπλούμενου ποδηλάτου είναι η φορητότητά του. Αυτό το πλεονέκτημα μπορεί να μη φαίνεται αρκετά σημαντικό μερικές φορές, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι είναι ο κύριος λόγος να αποκτήσει κάποιος ένα μικρό αναδιπλούμενο. Η φορητότητα μπορεί να δώσει άλλες διαστάσεις στη μετακίνηση στην πόλη γιατί προσφέρει πολλά οφέλη. Το πιο οφθαλμοφανές είναι ότι μπορεί κάποιος να το βάλει μέσα στο μετρό που το συμβατικό ποδήλατο «τρώει» ακόμα πόρτα. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έξω από το σταθμό το ποδήλατο μικραίνει και γίνεται μία αποσκευή και μπαίνει στο μετρό. Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά χρήσιμο όταν πρέπει να κάνουμε δύο διαδρομές με το ποδήλατο και ενδιάμεσα μία διαδρομή με το μετρό ή το τρένο. Επίσης, η φορητότητα είναι σημαντική γιατί μπορούμε να παίρνουμε το ποδήλατο στο εξοχικό μας πολύ πιο εύκολα απ’ ότι ένα συμβατικό ποδήλατο.

Πιθανότητα να κλαπεί
Όσοι έχουν υποφέρει από την κλοπή ενός ποδηλάτου, και δεν είναι λίγοι, γνωρίζουν πόσο ενοχλητικό είναι αυτό. Και οι κλοπές δεν είναι λίγες ούτε στη χώρα μας. Το πλεονέκτημα του μικρού αναδιπλούμενου να γίνεται ένα μικρό μπογαλάκι και να μεταφέρεται σαν μία μικρή τσάντα όπου πάμε το κάνει αδύνατο να κλαπεί. Γνωρίζω πολύ κόσμο που κλαίει ένα ποδήλατο γιατί του το έκλεψαν έξω από το γραφείο. Το μικρό αναδιπλούμενο μπορεί να μπει μέσα ή ακόμα και κάτω από το γραφείο και να γίνει άτρωτο στους ληστές. Αυτή η δυνατότητα το κάνει μοναδικό.

Συμπέρασμα
Αν είστε σίγουροι ότι είναι αδύνατον να σας κλέψουν το ποδήλατο και η ευκολία και η αξιοπιστία του ποδηλάτου σας είναι σημαντική και δεν έχετε ανάγκη να βάλετε το ποδήλατο στο μετρό για να κάνετε τις καθημερινές σας μετακινήσεις, τότε καλύτερα να βολευτείτε με ένα συμβατικό ποδήλατο. Θα έχετε πολλές επιλογές και μπορείτε να διαλέξετε με ακρίβεια αυτό που ταιριάζει καλύτερα στα οικονομικά σας.
Αν αντίθετα, δεν μπορείτε να αφήσετε κάπου το ποδήλατό σας με ασφάλεια, ή μία διαδρομή με το μετρό θα έκανε τις καθημερινές μετακινήσεις πιο εύκολες και πιο γρήγορές, τότε ένα μικρό αναδιπλούμενο ποδήλατο είναι μία λύση που πρέπει να αξιολογήσετε. Αξίζει!