Από τη Χαρά Σκουλαρίκη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.
Με τις τελευταίες εξελίξεις, είπα να μοιραστώ μια γλυκιά συνταγή που θα μας δώσει ενέργεια και δύναμη.
Τη συνταγή την έχω από την κυρία Εύχαρις, μια φινετσάτη γυναίκα που είχα την τύχη να με φιλοξενήσει στον ξενώνα της στην Φενεό με αφορμή ένα αγώνα τριάθλου στην λίμνη Δόξα.
Το πρωινό περιλάμβανε, εκτός των άλλων, και εξαιρετική μηλόπιτα.
Κατά προσέγγιση, 1 κομμάτι 60g αποδίδει 220kcal, ενώ διατηρεί καλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στοιχείων από τα καρύδια και τις σταφίδες.
Προτείνω ότι είναι πολύ καλή επιλογή για το πρωινό προ-προπονητικό γεύμα και μπορείτε κάλλιστα να συνοδεύσετε με χυμό από φρέσκα εσπεριδοειδή και ελληνικό καφέ!
Υλικά
· ½ βιτάμ
· ¾ ποτηριού ζάχαρη
· 5-6 μήλα κόκκινα και πράσινα
· καρύδια, σταφίδες, κανέλλα
· 3/4 ποτηριού ζάχαρη (κι άλλο)
· 4 αυγά
· 1 σφηνάκι κονιάκ
· ξύσμα λεμονιού
· 1 ποτήρι farin-up
Eκτέλεση
1. Λιώνουμε το βιτάμ και το ρίχνουμε στον πάτο ενός πυρέξ
2. Πασπαλίζουμε με τα 3/4 ζάχαρη ποτηριού και την κανέλλα κατά βούληση
3. Καθαρίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε τα κουκούτσια με το εργαλείο και τα κόβουμε σε ροδέλες
4. Τις στρώνουμε στο πυρέξ, η μια να μισοσκεπάζει την άλλη
5. Ρίχνουμε ανάμεσα τα καρύδια και τις σταφίδες
6. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τα άλλα ¾ του ποτηριού ζάχαρη
7. Προσθέτουμε το κονιάκ και ρίχνουμε το αλεύρι φαριν-απ λίγο-λίγο ανακατεύοντας καλά
8. Προσθέτουμε και το ξύσμα λεμονιού
9. Ρίχνουμε το μίγμα πάνω στα μήλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200º για περίπου 45′
10. Αφού κρυώσει την κόβουμε σε κομμάτια και τα σερβίρουμε τούμπα (το κάτω μέρος επάνω).
Καλή επιτυχία!
Πηγή: MBike