Με ποδήλατο και το φθινόπωρο!

Απολαύστε το ποδήλατο στην πόλη, βρέξει χιονίσει!

Από το MBike.gr

Αν το καλοκαίρι η ζέστη καμιά φορά μας ταλαιπωρεί, το φθινόπωρο και η άνοιξη είναι οι ιδανικές εποχές για ποδήλατο στην πόλη.

Χωρίς υπερβολές και χωρίς θυσίες, μπορούμε να απολαμβάνουμε τις μετακινήσεις μας με το αγαπημένο μας μέσο αν ακολουθήσουμε μερικές απλές συμβουλές:

1. Μείνετε στεγνοί

Από τους σημαντικότερους ανασταλτικούς παράγοντες για να κάνει κάποιος ποδήλατο, είναι η βροχή. Ειδικά στην Ελλάδα όπου οι δρόμοι είναι συνήθως σε άσχημη κατάσταση. Ένα καλό, ελαφρύ αδιάβροχο θα κάνει τη διαφορά όταν αρχίσουν να πέφτουν οι πρώτες ψιχάλες. Μπορείτε να το έχετε πάντα μαζί σας και να το χρησιμοποιείτε όταν ο καιρός το ζητήσει.

 

2. Επιλέξτε αδιάβροχα παπούτσια.

Δεν υπάρχει πιο δυσάρεστο συναίσθημα από τα βρεγμένα πόδια. Προφυλαχτείτε από τα τερτίπια του καιρού επιλέγοντας ένα ζευγάρι αδιάβροχα παπούτσια για τις διαδρομές σας.

3. Προσοχή στα γλιστερά σημεία.

Γραμμές τραμ, διαχωριστική μπογιά στο δρόμο ή άλλα εμπόδια όλα γίνονται εξαιρετικά πιο γλιστερά όταν έχει βρέξει. Το ίδιο ισχύει για τα φύλλα στο δρόμο αλλά και χώμα στις άκρες του δρόμου, εκεί όπου συνήθως κινείται το ποδήλατο. Προσοχή για σημάδια από βενζίνη ή λάδια στο δρόμο. Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη προφύλαξη!

 

 

4. Αποφύγετε διαδρομές που δεν γνωρίζετε.

Αν ψιχαλίζει, δεν είναι η ημέρα να ανακαλύψετε μια νέα διαδρομή. Προτιμήστε τη γνωστή εκείνη διαδρομή που γνωρίζετε κάθε της σημείο.

 

5. Προσοχή στα φρένα!

Αν έχετε δισκόφρενα, στη βροχή θα διαπιστώσετε ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά τους. Αν έχετε v brakes, θα διαπιστώσετε πως όταν οι ζάντες είναι βρεγμένες όχι απλώς δεν σταματούν το ίδιο εύκολα αλλά μπορεί να γίνουν και τρομαχτικά! Σε αυτή την περίπτωση απλώς πατήστε και αφήστε το φρένο πολλές φορές, γρήγορα, ώσπου να πατήσουν τα παπουτσάκια σε στεγνό σημείο στη ζάντα. Και πάλι η πρόληψη – δηλαδή το να κινείστε προσεχτικά και με χαμηλές ταχύτητες – είναι η καλύτερη λύση.

 

6. Προσοχή στα ελαστικά!

Όχι μόνο πρέπει να φροντίζετε να χρησιμοποιείτε τη σωστή πίεση στα ελαστικά σας ελέγχοντάς την κάθε εβδομάδα αλλά πρέπει να ελαστικά να είναι σε άριστη κατάσταση. Ένα ζευγάρι καλής ποιότητας ελαστικά είναι αρκετά φτηνά για να σκεφτείτε δεύτερη φορά το αν θα τα αλλάξετε… Πρακτικά τα λάστιχα του ποδηλάτου πρέπει να τα αλλάζουμε το πολύ κάθε δύο χρόνια και πάντα ανάλογα με τη φθορά.

 

7. Αδιάβροχες τσάντες

Μεγάλη διαφορά στην άνεση αλλά και την ασφάλεια του εξοπλισμού που μεταφέρετε θα κάνει ένα ποιοτικό σετ από αδιάβροχες τσάντες. Τοποθετημένες στην ειδική σχάρα, οι αδιάβροχες τσάντες μπορεί να φιλοξενήσουν την τσάντα σας ή άλλα μικροαντικείμενα προφυλάσσοντάς τα από το νερό.

 

 

8. Καλή συντήρηση του ποδηλάτου και της αλυσίδας.

Μάλλον θα έπρεπε να έχουμε ξεκινήσει από αυτό. Η χρήση οποιουδήποτε οχήματος (ποδηλάτου, μηχανής, αυτοκινήτου) απαιτεί την καλή του συντήρηση. Μόνο τότε θα είστε ασφαλείς και δεν θα προξενήσετε και προβλήματα στους γύρω σας. Επισκεφθείτε το αγαπημένο σας ποδηλατικό κατάστημα και ζητήστε τους να ελέγξουν ελαστικά, φρένα, ταχύτητες αλλά και κατά πόσο έχετε επιλέξει τη σωστή θέση οδήγησης. Τέλος ζητήστε πληροφορίες για το πώς και πότε να λιπαίνετε σωστά την αλυσίδα και αγοράστε ένα ειδικό λάδι για την αλυσίδα σας.

 

9. Μην ξεχνάτε τα γυαλιά!

Έχουμε πει πολλές φορές πως τα γυαλιά ηλίου (ή με ανοιχτόχρωμους φακούς για το βράδυ) είναι απαραίτητα στο ποδήλατο. Θα σας προφυλάξουν από σκόνες, έντονα και μικροαντικείμενα ενώ σε περίπτωση βροχής θα σας επιτρέψουν να κινείστε με ασφάλεια.

 

 

10. Φωτάκια.

Το φθινόπωρο νυχτώνει νωρίτερα άρα η ανάγκη για καλής ποιότητας φώτα, εμπρός και πίσω, γίνεται πιο έντονη. Επενδύστε σε ένα ποιοτικό σετ φωτάκια τα οποία θα μπορούν και να φορτίζουν από το USB του υπολογιστή σας, άρα να τα φορτίζετε όσην ώρα είστε στη δουλειά. Είναι απαραίτητα!

 

Όπως βλέπετε δεν είναι πολλά εκείνα που πρέπει να προσέξετε για να απολαμβάνετε τις καθημερινές σας μετακινήσεις με οποιοσδήποτε συνθήκες αλλά οπωσδήποτε το ποδήλατο είναι όχημα και θέλει τη φροντίδα του.

Επίσης, καλό είναι να “φρεσκάρετε” τις γνώσεις σας γύρω από τα άρθρα του ΚΟΚ που αφορούν στη χρήση του ποδηλάτου στην πόλη!

Καλές διαδρομές!