Μελομακάρονο ή κουραμπιές; Τι να προτιμήσω

Τι είναι καλύτερο να επιλέξετε: Ένα μελομένο μελομακαρονάκι ή έναν κατάλευκο κουραμπιέ;

Από τη Χαρά Σκουλαρίκη,
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. ,

Ήρθε και πάλι η εποχή που θα χωριστούμε σε φίλους του μελομακάρονου και φίλους του κουραμπιέ. Ποιος όμως έχει δίκιο; Ποιο γλυκό είναι το καλύτερο διατροφικά;

[dropcap]Ε[/dropcap]ίναι η περίοδος που χωριζόμαστε σε εκείνους που προτιμούν τα μελομακάρονα ή τους κουραμπιέδες, αλλά και σε εκείνους που προσπαθούν να αντισταθούν να μην τελειώσουν όλη την πιατέλα ή αρκούνται στο ένα – το μέτρον άριστο, πλησιάζει. Τι έχει να πει μία διατροφολόγος σχετικά με τα συγκεκριμένα γλυκίσματα;

Καταρχάς, ας ρίξουμε μια ματιά στα συστατικά που περιέχει το καθένα. Λένε, εξάλλου, πως όσο καλύτερα ξέρουμε να μαγειρεύουμε τόσο περισσότερο προσέχουμε την ποιότητα του φαγητού μας.

Το μελομακάρονο έχει ως κύρια συστατικά του το μέλι, το ελαιόλαδο και τα καρύδια, περιέχει ξύσμα ή χυμό πορτοκαλιού, κανέλα και γαρίφαλο. 

  • Το μέλι έχει μεγάλη θρεπτική αξία καθώς περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία (π.χ. κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο) καθώς επίσης και βιταμίνες του συμπλέγματος Β
  • Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε (μια ισχυρά αντιοξειδωτική βιταμίνη ) και σε μονοακόρεστα λιπαρά, ουσίες που βοηθούν στη μείωση της LDL και την διατήρηση των επιπέδων της HDL  χοληστερόλης στο αίμα.
  • Τα καρύδια είναι πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες Β6 και Ε, καθώς και σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα
  • Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως ρυθμίζει το σάκχαρο αίματος, οπότε ευνοεί την ευ γλυκαιμία.
  • Το γαρίφαλο και ο χυμός πορτοκαλιού με τα αντιοξειδωτικά που έχουν βοηθούν και στη συντήρηση του μελομακάρονου.

Στον κουραμπιέ, κύρια συστατικά είναι η ζάχαρη και το βούτυρο, το βούτυρο συνήθως είναι ζωικό και περισσότερο άρωμα ενώ πολλοί (ή μάλλον πολλές βάζουν και κάποια ποσότητα αμυγδάλου.)

  • Το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μεγάλη κατανάλωση κορεσμένων λιπών αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Στη συνταγή που προτείνω σε άλλο άρθρο, ένα μέρος από το ζωικό βούτυρο το αντικαθιστώ με ελαιόλαδο.
  • Την θρεπτική αξία των κουραμπιέδων αυξάνει η προσθήκη αμυγδάλων που είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, προσδίδοντας αντιοξειδωτική δράση.

Από διαθρεπτική ανάλυση, ενεργειακά τόσο το μελομακάρονο όσο και ο κουραμπιές δεν διαφέρουν πολύ, ανάλογα πάντα και με τρόπο παρασκευής τους. Ένα μέτριο μελομακάρονο ή κουραμπιές μας δίνει περίπου 180 – 200 θερμίδες. Aν αποφασίσετε οι πιατέλες να γεμίσουν με τα δικά σας, κάντε τα λίγο πιο μικρά, μια μερίδα ας πούμε να είναι γύρω στα 25-30g.

Τελικά, ναι στα μελομακάρονα ή στους κουραμπιέδες;
Από διαθρεπτική άποψη, τα μελομακάρονα φαίνονται να είναι ανώτερα καθώς τα συστατικά που περιέχουν προσεγγίσουν πολύ το μεσογειακό προφίλ με αρώματα από τα μπαχάρια. Παρ’ όλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως τα απενοχοποιούμε κιόλας! Θα σας πρότεινα να κρατήσετε ένα μέτρο. Αν φτιάξετε δικά σας, φροντίστε να είναι λίγο μικρότερα, γύρω στα 25-30g.

Και πότε είναι η καλύτερη ώρα για μελομακάρονα ή και κουραμπιέ;
Έχετε ένα ή δύο κομμάτια με το πρωινό ή απογευματινό ρόφημά σας πριν την προπόνηση και κατά τις μεγάλες προπονήσεις, αντί για ενεργειακές μπάρες πάρτε ένα-δύο μελομακάρονα μελωμένα ή και «αμέλωτα» (η ποσότητα εξαρτάται από τις ενεργειακές απαιτήσεις του καθενός και τη διάρκεια/ ένταση της προπόνησης).

Δείτε συναγές για… ποδηλατικά μελομακάρονα και κουραμπιέδες εδώ.

Καλές γιορτές και καλές γιορτινές διαδρομές!

Πηγή: Περιοδικό MBike