Μία ολόκληρη ζωή μαζί κάνοντας ποδήλατο

Ο Graham Cox, 87, και η γυναίκα του, Betty, 92, είναι μαζί 70 χρόνια και υποστηρίζουν, ότι την ευτυχία τους τη χρωστάνε στο tandem ποδήλατό τους.

Έχουν κάνει πάνω από 200.000 χλμ. από τότε που γνωρίστηκαν το 1948, είναι παντρεμένοι 66 χρόνια και η ποδηλασία είναι το κλειδί της ευτυχίας τους.

Το ζευγάρι έχει ποδηλατήσει σε όλον τον κόσμο, μαζί με τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά. Γνωρίστηκαν όταν η Betty ήταν 22 και ο Graham ήταν 17 σε διακοπές, στο Wales, πριν από 70 χρόνια. Έχουν τέσσερα παιδιά και ακόμα και τώρα βγαίνουν για ποδήλατο τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Ο Graham λέει ΄΄Είναι κάτι που κάνουμε μαζί, παρόλο που δεν είμαστε τρελαμένοι με τη γυμναστική, απλά μας αρέσει η ποδηλασία. Όταν ήμασταν πιο νέοι μπορούσαμε να ποδηλατήσουμε και πιο δυνατά και πιο γρήγορα. Τώρα ποδηλατούμε πιο αργά και σταματάμε συχνά για έναν καφέ.

Συνεχίζει λέγοντας ΄΄ όταν γνώρισα την Betty ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά και επειδή έμενε 24 χλμ. μακριά από εμένα έπρεπε να ποδηλατώ περίπου 48 χλμ. για να τη δω είτε είχε βροχή είτε ήλιο. Σε λίγο καιρό την έπεισα και ξεκίνησε και εκείνη το ποδήλατο. Το ποδήλατο σου προσφέρει ηρεμία και ελευθερία και μπορούμε να ζήσουμε ακόμα και μία περιπέτεια μαζί. Μας κρατάει υγιείς. Η γυναίκα μου είναι 92 χρονών και είναι δυνατή. Δεν φαίνεται να έχουμε πόνους ή κάποιες αδυναμίες. Βγαίνουμε για ποδήλατο τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα, γύρω στις 10:30 περίπου, μέχρι το μεσημεριανό. Από την αρχή της σχέσης μας είχαμε ένα tandem και δίπλα βάζαμε ένα καλάθι. Το 1953 γεννήθηκε η κόρη μας η Marilyn, έξι εβδομάδων περίπου την βάζαμε στο καλάθι και πηγαίναμε παντού μαζί. Οι γείτονές μας δεν πίστευαν ότι τα καταφέρναμε και όμως εμείς ποδηλατούσαμε 10 και 15 χλμ. κάθε μέρα.

Η Betty λέει ΄΄Είναι σίγουρα το κλειδί για έναν ευτυχισμένο γάμο. Ποδηλατούμε παντού μαζί και όταν ήμασταν πιο νέοι μέναμε σε όποιο ξενοδοχείο μας άρεσε. Είναι τρόπος ζωής. Με το ποδήλατο βρίσκεσαι στον καθαρό αέρα και είσαι υγιής. Δεν πηγαίνουμε και πολύ συχνά σε γιατρούς γιατί δε μας χρειάζεται. Εύχομαι να μπορώ να ποδηλατώ για πάντα. Δεν θέλω να σταματήσω ποτέ.΄΄

Ο Graham ξεκίνησε να κάνει ποδήλατο στην ηλικία των 10 χρόνων και του άρεσε να βλέπει μέρη που είχε δει μόνο σε φωτογραφίες. Στη δεκαετία του 60 πήραν τα ποδήλατά τους και με το αεροπλάνο φτάνοντας μέχρι το Calgary του Καναδά, ποδηλάτησαν μέχρι τα Rocky Mountains. Αυτό το ταξίδι ήταν περίπου 890 χλμ. και διήρκεσε τρεις εβδομάδες. Επίσης ταξίδεψαν μέχρι τη Νέα Ζηλανδία και ποδηλάτησαν περίπου 1000 χλμ.

Στο ταξίδι του μέλιτος το ζευγάρι πήρε τα ποδήλατά του στο Bournemouth και ποδηλάτησαν στην Ιρλανδία, στη Γαλλία, στη Νορβηγία και στο Λος Άντζελες.

Τώρα έχουν ένα ηλεκτρικό ποδήλατο tandem με το οποίο έχουν κάνει περίπου 2000 χιλιόμετρα τους τελευταίους 18 μήνες.

Πριν από πέντε χρόνια η Betty διαγνώστηκε με καρκίνο στην πλάτη, η ποδηλασία την βοήθησε και εκεί. ΄΄ Διαγνώστηκα με καρκίνο στην πλάτη όταν ήμουν γύρω στα 80, κάνοντας την εγχείρηση κατάφερα να επιστρέψω σπίτι μου μέσα σε οχτώ μέρες. Δεν είχα καμία παρενέργεια και δεν χρειάστηκα να κάνω χημειοθεραπεία.΄΄

΄΄Όταν επέστρεψα από επαναληπτικές εξετάσεις με ρώτησαν αν συνεχίζω το ποδήλατο και τους απάντησα ότι με βοηθάει στην αποθεραπεία μου. Έχω ακόμα το ποδήλατο που αγόρασα το 1949. Είναι ένα γυναικείο Carlton και κόστιζε 19 λίρες. Ήταν πολλά λεφτά για εκείνη την εποχή. Η οικογένειά μας έχει τέσσερα παιδιά, είναι πολλές οι φορές που παίρνουμε μέρος όλοι μαζί σε διάφορα ποδηλατικά γεγονότα. Μία φορά κερδίσαμε οικογενειακά τον αγώνα York. Ήταν πραγματικά υπέροχα.΄΄

Ο Graham και η Betty είναι ένα πολύ όμορφο παράδειγμα, στο πόσο σε βοηθάει το ποδήλατο, ακόμα και αν έχεις περάσει τα 70, στην καλυτέρευση της ζωής σου. Και μερικές φορές, βοηθάει και στην καλυτέρευση μίας κοινής ζωής με τον σύντροφό σου.