Μία ανάσα, μία διαδρομή!

imageΜια πρόσκληση για ζωή!
Στη χώρα μας ο «σιωπηλός εχθρός» της δημόσιας υγείας που φέρει τον τίτλο της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης έχει την ίδια τύχη με πολλούς άλλους…εχθρούς της υγείας,δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα και οργανωμένα.
Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση είναι η αυξημένη πίεση στους πνεύμονες. Οι πιέσεις στους πνεύμονες είναι γενικά το ένα τέταρτο των πιέσεων που έχουμε στο σώμα. Όταν αυξάνεται η πίεση στους πνεύμονες για διάφορους λόγους, τότε οι πνεύμονες και η δεξιά πλευρά της καρδιάς έχουν να δουλέψουν πολύ πιο σκληρά από το φυσιολογικό.

Η υπέρταση που παρατηρείται επιβαρύνει την καρδιακή λειτουργία και πιο συγκεκριμένα τη δεξιά πλευρά της καρδιάς, οδηγώντας σε καρδιακή ανεπάρκεια.
Πρόκειται για μια πολυπρόσωπη νόσο που δείχνει- δυστυχώς- ένα πολύ «άσχημο» πρόσωπο στους ασθενείς. Και αυτό διότι συνήθως γίνεται αντιληπτή σε πολύ προχωρημένο στάδιο, με αποτέλεσμα η πρόγνωση για τους πάσχοντες να είναι πολύ κακή- σύμφωνα με τη βιβλιογραφία και με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν συγκεντρωτικά επίσημα επιστημονικά στοιχεία, το προσδόκιμο ζωής είναι τρία ως πέντε χρόνια από τη στιγμή της διάγνωσης. Τα συμπτώματα συχνά ξεγελούν: εμφανίζεται για παράδειγμα μια μικρή δύσπνοια στο περπάτημα ή οιδήματα στα πόδια (συμπτώματα, δηλαδή, δεξιάς καρδιακής ανεπάρκειας) και λιποθυμία.
Η ισχύς εν τη ενώσει, μαζί με την καλή οργάνωση, θα μπορούσαν να φέρουν αποτελέσματα.
Σας προσκαλόυμε όλες λοιπόν, την Κυριακή 27 Απριλίου 2014 για να ενωθούμε σε μία ποδηλατική διαδρομή υπέρ των ασθενών με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση. Σημείο εκκίνησης το παρκάκι στην οδό Ερμού και Ασωμάτων στις 9.30!
Στο τέλος της διαδρομής, στην οδό Αποστόλου Πάυλου και Ηρακλειδών, σας περιμένουμε όλες με η χωρίς ποδήλατο για να δείξουμε έμπρακτα την υποστήριξή μας στους ασθενείς με ΠΑΥ.
Δώσε και εσύ το παρών, γιατί ίσως έτσι δώσεις σε κάποιους το μέλλον.
Συμμετέχω και εγώ!