Καήκατε παρόλο που φορέσατε αντηλιακό;

Κινηθείτε γρήγορα και έξυπνα

Μόλις ξεκινάει να βγαίνει σιγά σιγά ο ήλιος στην Ελλάδα, πολύ γρήγορα γίνεται έντονος και καυτός. Για αυτό λοιπόν, εσείς οι ποδηλάτησες που είστε αρκετές ώρες εκτεθειμένες στον ήλιο, καλό θα ήταν να πάρετε από νωρίς τα μέτρα σας.

Όταν χρησιμοποιείτε το αντηλιακό σας θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί να επηρεαστεί από ορισμένους παράγοντες που σχετίζονται με τη σύνθεση και τη χρήση του.
Οι παράγοντες αυτοί είναι το εύρος ακτινοβολίας που καλύπτει (UVB, UVA), η ποσότητα και η συχνότητα εφαρμογής και την αντοχή στο νερό άρα και στον ιδρώτα.

Πώς πρέπει να διαλέξουμε το κατάλληλο αντηλιακό
Πρέπει πάντα να κοιτάμε τον δείκτη προστασίας, όσο πιο ψηλός τόσο το καλύτερο! Τα αντηλιακά σε προστατεύουν από τις ακτίνες του ήλιου αλλά κανένα όμως δεν είναι αυτό που θα σου προσφέρει 100% κάλυψη.
Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι όλοι έχουμε διαφορετικό χρώμα στο δέρμα άρα πρέπει να δώσουμε προσοχή στην έκθεσή μας στον ήλιο.
Το λευκό ανοιχτόχρωμα δέρμα χαρακτηρίζεται για τη μεγάλη του ευαισθησία. Συνήθως δεν μαυρίζει καθόλου εύκολα και αναπτύσσει πολύ γρήγορα διάφορα ελαφρά εγκαύματα. Για αυτό λοιπόν πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο μέγιστος χρόνος παραμονής είναι ελάχιστος.
Το σύνηθες δέρμα πρώτα θα κοκκινίσει και μετά θα μαυρίσει και έχει περισσότερο χρόνο έκθεσης στο ήλιο.
Το μαύρο δέρμα μαυρίζει αμέσως και δεν καίγεται σχεδόν ποτέ. Και φυσικά έχει μεγάλο χρόνο παραμονής στον ήλιο.

Πώς μετράμε τον δείκτη προστασίας
Η μέτρηση του SPF γίνεται σε εργαστήρια με τεχνητό φως και δεν είναι πάντα αξιόπιστη όταν αναφέρεται στην πραγματικότητα. Για αυτό λοιπόν καλό θα ήταν τα αντηλιακά που χρησιμοποιούμε να παρέχουν επαρκή προστασία, τόσο από την UVA όσο και από την UVB ακτινοβολία.
Πρέπει να προσέχουμε περισσότερο τις περιοχές που εκτίθενται περισσότερη ώρα και πιο πολύ στον ήλιο όπως είναι το πρόσωπο, η μύτη και τα χείλια για αυτό και σε αυτές θα πρέπει να βάζουμε μεγαλύτερο δείκτη προστασίας.
Σημαντικό είναι το αντηλιακό που χρησιμοποιούμε να αντέχει στις δύσκολες μέρες που η άσκηση είναι μεγαλύτερη και ο ιδρώτας πιο πολύς. Έτσι ώστε να μην είναι δυσάρεστη η συνεχής εφαρμογή του.

Πολύτιμες συμβουλές
– Χρησιμοποιούμε αρκετή ποσότητα αντηλιακού σε τακτά χρονικά διαστήματα
– Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την έκθεσή μας στον ήλιο και αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ισχύ του, επαναλαμβάνουμε ανά δύο ώρες.
– Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι με την εφίδρωση η μείωση του δείκτη προστασίας κυμαίνεται από 20 έως 30%.
– Το περσινό αντηλιακό δεν έχει την ίδια αποτελεσματικότητα. Για αυτό λοιπόν θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιείται ένα καινούργιο και να αφήσετε το περσινό για την άνοιξη ή το τέλος του καλοκαιριού.
– Για τα χείλη, τα μάτια και τη μύτη περιοχές που είναι πολύ ευαίσθητες θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ειδικές κρέμες οξειδίου του ψευδαργύρου.

Το κείμενο είναι γραμμένο σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα του www.iator.gr