Από τη στιγμή που είμαστε στο δρόμο με ένα οποιοδήποτε όχημα, οφείλουμε να γνωρίζουμε τους κανόνες κυκλοφορίας, κοινώς τον Κ.Ο.Κ.
Ειδικά όσοι δεν έχουν άδεια οδήγησης για μηχανή ή για αυτοκίνητο πρέπει να ενημερωθούν για τα σήματα. Εκτός από τα τυπικά, πρέπει να γνωρίζουμε και κάποια άτυπα στοιχεία για την κυκλοφορία στους δρόμους όπως είναι τα σήματα με τα χέρια (όχι με ανοιχτή παλάμη) για να στρίψουμε, να σταματήσουμε κ.λ.π.
Προσπεράσεις
Συχνά θα αναγκαστούμε να προσπεράσουμε σταθμευμένα αυτοκίνητα ή εμπόδια στη δεξιά πλευρά του δρόμου. Σιγουρευτείτε ότι δεν έρχεται άλλο όχημα αριστερά σας και σταδιακά μετακινηθείτε προς την αριστερή πλευρά της λωρίδας σας. Τα αυτοκίνητα και οι μηχανές κινούνται πολύ πιο γρήγορα από τα ποδήλατα και ο έλεγχος που κάνατε πριν από 10 δευτερόλεπτα συχνά δεν είναι αρκετός.
Κρατήστε τη θέση σας
Η σωστή θέση οδήγησης στο δρόμο δεν είναι ακριβώς δίπλα στο πεζοδρόμιο όπως κάνουν οι περισσότεροι. Φροντίστε να κρατάτε απόσταση τουλάχιστον 70εκ. από το κράσπεδο του πεζοδρομίου. Έτσι, καταλαμβάνετε το χώρο που σας αναλογεί στη λωρίδα σας και δίνετε ένα σαφές μήνυμα στους άλλους οδηγούς ότι «υπάρχετε».
Γίνε τεχνίτης
Η οδήγηση στην πόλη απαιτεί συγκεκριμένη δεξιοτεχνία που δεν απαιτείται στο δρόμο ή στο βουνό. Πρέπει να εξοικειωθούμε με τα απότομα φρεναρίσματα πανικού και ταυτόχρονη αλλαγή πορείας και την ισορροπία στα φανάρια ανάμεσα στο πεζοδρόμιο και στα αυτοκίνητα σε πολύ στενό χώρο.
Φανάρια
Τα φανάρια ισχύουν και για τους ποδηλάτες και δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Οφείλουμε να σταματάμε κανονικά και όχι να περνάμε αφού πρώτα ελέγξουμε, όπως κάνουν πολλοί. Προσοχή στη δεξιά πλευρά του δρόμου για πόρτες αυτοκινήτων που ανοίγουν αποβιβάζοντας επιβάτες, ειδικά από ταξί.
Διασταυρώσεις
Ακόμα και όταν οι άλλοι έχουν σήμα «στοπ» κόβουμε ταχύτητα και ελέγχουμε το δρόμο. Μπορεί εσείς να βλέπετε τους άλλους, αλλά δε σημαίνει ότι οι άλλοι πάντα βλέπουν εσάς. Μην ξεγελιέστε από την προτεραιότητα πάντα να ελέγχετε προτού διασχίσετε μία διασταύρωση. Όταν έχετε δίκιο να το απαιτείτε, όταν δεν έχετε να το παραχωρείτε.
Δώσε μας τα φώτα σου
Τα φώτα είναι απαραίτητα για όσους κινούνται τις πρώτες πρωινές ώρες, το σούρουπο και τη νύχτα. Δεν είναι ένα ακόμα αξεσουάρ αλλά ένα απαραίτητο στοιχείο του ποδηλάτου που εγγυάται για την ασφάλεια. Σημαντικότερο φως είναι το πίσω και πρέπει να είναι αρκετά δυνατό, ώστε να μας διακρίνουν από μακριά. Για το μπροστινό φως υπάρχουν πολλές επιλογές. Προτιμήστε φώτα που έχουν τη δυνατότητα να αναβοσβήνουν (flashing mode), γιατί αξιοποιούν καλύτερα τις μπαταρίες και ξεχωρίζουν τη νύχτα.
Τσακωμοί με άλλους οδηγούς
Μπορεί να έχετε την καλύτερη διάθεση από όλους, αλλά ο άλλος στο διπλανό αυτοκίνητο που έχει μείνει μια ώρα ακίνητος στο φανάρι δεν έχει την ίδια γνώμη. Συχνά μάλιστα θα σας πει τη «γνώμη» του ή θα σας τη δείξει και είσαστε σίγουροι ότι δε θα είναι με τον καλύτερο τρόπο. Η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης είναι να αγνοήσετε τις προκλήσεις. Η ζαλάδα του αυτοκινήτου μπορεί να σε «τρελαίνει». Φύγετε χαλαροί χωρίς να δώσετε σημασία, δεν αξίζει άλλωστε. Δε θα σας δει ποτέ ξανά μπροστά του με την ταχύτητα που κινείστε, θα μείνει για πάντα εκεί κολλημένος στην κίνηση.
Μικρές συμβουλές που, όμως, δεν είναι στην ουσία μικρές
• Στο δρόμο δεν κάνουμε σούζες και άλλα κολπάκια ειδικά όταν έχει πολλή κίνηση. Είναι επικίνδυνο για μας και για τους άλλους.
• Πάντα κλειδώνουμε το ποδήλατο σε εμφανή σημεία που φωτίζονται καλά και περνάει κόσμος.
• Τα ρούχα μας πρέπει να είναι άνετα και λειτουργικά.
• Τηρούμε τους κανόνες του ΚΟΚ οι οποίοι ισχύουν και για μας και απαιτούμε από τους οδηγούςτων άλλων οχημάτων να τους τηρούν και αυτοί.
• Προσοχή στα ταξί και στα μέσα συγκοινωνίας. Δεν προσπερνάμε από δεξιά σταθμευμένα ταξί, η πόρτα μπορεί να ανοίξει χωρίς προειδοποίηση και από ποδηλάτες να γίνουμε ιπτάμενοι.
• Δεν κλειδώνουμε το ποδήλατο σε λεπτά δέντρα και γενικά σε σημεία που είναι πιο ευαίσθητα από την αλυσίδα μας. Αφήστε που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρούμε μόνο ένα εξάρτημα του ποδηλάτου και όχι όλο το ποδήλατο.
• Για τις βραδινές βόλτες έχουμε οπωσδήποτε ένα πίσω φωτάκι και για το μπροστινό μέρος του ποδηλάτου ανακλαστικό σημείο ή φωτάκι. Τα Χριστούγεννα και τις Απόκριες βάζουμε περισσότερα φωτάκια ή γιρλάντες ή κόρνες που κάνουν θόρυβο…
• Δεν πιανόμαστε από αυτοκίνητα για να πάμε γρήγορα ειδικά όταν οι άνθρωποι που είναι μέσα στο αυτοκίνητο δε μας ξέρουν.
• Προτιμάμε ποδήλατα με φτερά για να μη γινόμαστε χάλια κάθε φορά που ενώ ξεκινήσαμε με ντάλια ήλιο η βροχή αποφάσισε να κάνει την εμφάνισή της.
• Το καλοκαίρι έχουμε πάντα μαζί μας νερό ή χυμό. Κανείς δε θέλει να καταλάβει πώς είναι αν ζεις στην έρημο Σαχάρα.
• Κάνετε συχνά ελέγχους στο ποδήλατό σας και κρατάτε το σε καλή κατάσταση γιατί ποτέ δεν ξέρετε πότε θα βρεθείτε σε δύσκολη κατάσταση.
• Μην κρατάτε τσάντες που χρειάζονται συχνά φτιάξιμο επειδή πέφτουν καθώς ποδηλατείτε.
• Μη φοράτε ρούχα που φτάνουν μέχρι την πίσω ρόδα. Θα καταστραφούν!
• Έχετε, πάντα, το νου σας σε οτιδήποτε φαίνεται περίεργο και διαφορετικό χρώμα πάνω στην άσφαλτο, το πιο πιθανόν είναι να είναι λάδια ή νερά που από κάτω κρύβεται στάνταρ μία λακκούβα
• Και πάνω από όλα όταν ποδηλατείτε μην κοιτάτε δεξιά και αριστερά ανέμελοι. Κάντε το όταν κατεβείτε από το ποδήλατό σας, χαζέψτε με την ησυχία σας τότε.
Πηγή: MBike