Κάνε ποδήλατο χωρίς να… χάνεις φίλους

Απολαύστε τις καθημερινές σας μετακινήσεις με το ποδήλατό σας χωρίς να ιδρώνετε… τουλάχιστον όχι περισσότερο από το φυσιολογικό!

Για κάποιον που χρησιμοποιεί το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης, ο καιρός δεν είναι δικαιολογία, εκτός αν η βροχή είναι πολύ έντονη ή έχει πέσει χιόνι. Η αλήθεια είναι ότι ο καιρός στην Αθήνα έχει αρχίσει να γίνεται αρκετά άστατος για να μην πούμε τη λέξη αλλοπρόσαλλος, αλλά αν ρωτήσετε τους Δανούς που πηγαίνουν όλο το χρόνο στης δουλειά τους ακόμα και με το χιόνι θα σας το επιβεβαιώσουν ανεπιφύλακτα ότι ο καιρός δεν είναι δικαιολογία.

Εμείς όμως επειδή δεν είμαστε Δανοί, ούτε καν τους πλησιάζουμε, θα σας δώσουμε κάποιες συμβουλές, θα παίξουμε το ρόλο της «μαμας» για το τι πρέπει να κάνετε, για τον καιρό που τώρα αρχίζει η ζέστη (λέμε τώρα) αλλά έχει μία «υπέροχη» υγρασία.

Μην τρέχεις! Θα ιδρώσεις!
Είναι γνωστό πως για να διπλασιάσεις την ταχύτητα με την οποία κινείσαι στο ποδήλατο πρέπει πρακτικά να τετραπλασιάσεις την προσπάθεια. Και αυτό σημαίνει ιδρώτα… Άρα, απλώς μην τρέχεις… Έτσι και αλλιώς με το ποδήλατο κινείσαι γρήγορα, εκμεταλλεύεσαι το γεγονός πως δεν χρειάζεται να σταματάς στην κίνηση, άρα η μέση ωριαία ταχύτητα είναι αρκετά κοντά σε αυτή ενός αυτοκινήτου, χωρίς να καταβάλεις μεγάλη προσπάθεια.
Άρα, στην ευθεία κάνουμε χαλαρά πετάλι, στην ανηφόρα επιλέγουμε τη χαμηλότερη σχέση που έχουμε και στην κατηφόρα, αφήνουμε το ποδήλατο να κυλήσει και εκμεταλλευόμαστε το αεράκι για να ξεϊδρώσουμε.

Σκεπάσου! Θα κρυώσεις!
Για την ακρίβεια θα σκάσεις από τη ζέστη και την υγρασία! Επιλέξτε ελαφριά ρούχα και άνετα και καλής ποιότητας υλικά. Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα γιατί υπάρχει και ο παράγοντας ζουζούνια που έχουν μία ειδική συμπάθεια στα μάτια μας. Να προτιμάτε τα κοριτσάκια να επιλέγετε τα φορέματα να είναι μακριά και άνετα ή αν επιλέγετε τα παντελόνια τα υφασμάτινα είναι πιο άνετα ή αλλιώς τα κολάν. Καλό είναι να αποφεύγεται τα παπούτσια που δεν κάθονται καλά και σταθερά στα πόδια σας. Γιατί μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο.

Μην πίνεις παγωμένα! Θα πονέσει ο λαιμός σου!
Ακόμη και αν κάνετε όλα τα παραπάνω – που είμαστε βέβαιοι πως θα τα κάνετε – και πάλι το σώμα, καθώς παράγει ενέργεια, θα ιδρώνει. Άρα πρέπει να αναπληρώνετε τακτικά τα υγρά αποφεύγοντας το παγωμένο νερό. Ένα καλό παγούρι με δροσερό νερό είναι καλό να συντροφεύει κάθε σας βόλτα και να πίνετε μερικές γουλιές κάθε 10 περίπου λεπτά. Ο οργανισμός απορροφά καλύτερα τις μικρές ποσότητες από ότι όταν – διψασμένοι – θα κατεβάσετε μονομιάς ολόκληρο το μπουκάλι.

Μην ξεχνάς

Συνοψίζοντας τα παραπάνω καταγράφουμε ορισμένους βασικούς κανόνες:

1. Διατηρήστε μία σταθερή ταχύτητα, χωρίς απότομες επιταχύνσεις και χωρίς να καταβάλετε μεγάλη προσπάθεια.
2. Εκμεταλλευτείτε τις κατηφόρες όχι για να πηγαίνετε πιο γρήγορα αλλά για ξεϊδρώνετε.
3. Επιλέξτε ρούχα δροσερά που καλύπτουν χέρια και πόδια και οπωσδήποτε χρησιμοποιήστε καπέλο και γυαλιά
4. Ένα καλό αντιηλιακό στο πρόσωπο κανέναν δεν έβλαψε…
5. Πίνετε δροσερό – όχι παγωμένο νερό – ή ακόμη καλύτερα κάποιο αθλητικό ποτό σε τακτά χρονικά διαστήματα.
6. Όποτε πρέπει να σταματήσετε επιλέξτε ένα σκιερό σημείο.
7. Αποφεύγετε τις μεγάλες αποστάσεις. Τα 3-7 χιλιόμετρα είναι μία ιδανική απόσταση για απροβλημάτιστη μετακίνηση.
8. Συνδυάστε ποδήλατο με μέσα μαζικής μεταφοράς. Κάνει διαφορά
9. Φροντίστε τα ελαστικά να είναι καλά φουσκωμένα προκειμένου να υπάρχει μικρότερη τριβή και να κινείστε με μεγαλύτερη άνεση.
10. Χαρείτε αυτό που κάνετε… Με ένα καλό ντους πριν και μετά τη βόλτα ποτέ δε θα κάνετε στους φίλους σας να το… ξανασκεφτούν πριν σας καλέσουν για ποτό.