Η Maria Leijerstam έφτασε στο Νότιο Πόλο με ποδήλατο

Κατέκτησε το ρεκόρ Γκίνες φτάνοντας στο Νότιο Πόλο με ένα Τρίκυκλο.

Στα τέλη του 2013 η Leijerstam κατάφερε να φτάσει στο Νότιο Πόλο με ποδήλατο, κατακτώντας το ρεκόρ Γκίνες. Επίσης κατέκτησε και το ρεκόρ για το ταχύτερο ταξίδι από την άκρη της Ανταρτικής μέχρι το Νότιο Πόλο με καθαρά μυϊκή δύναμη.

Η Maria Leijerstam ολοκλήρωσε τη διαδρομή των 650 χιλιομέτρων από το Ross Ice Shelf στην άκρη της Ανταρτικής, μέχρι στο Νότιο Πόλο σε μόλις 10 ημέρες. Ακολούθησε τον South Polo Traverse που την οδήγησε σε μία απότομη ανάβαση στα Transantarctic Mountains, στα 2941 μ,. και πάνω από τον παγετώνα Leverett Glacier και 500 χιλιόμετρα πάνω από το οροπέδιο της Ανταρκτικής. Κατά τη διάρκεια που οδηγούσε είχε να αντιμετωπίσει ακραίο κρύο, δυνατούς ανέμους και χιονισμένες διαδρομές.

Το ποδήλατο που επέλεξε ήταν ένα τρίκυκλο, Polar Cycle, που εμπνεύστηκε και σχεδιάστηκε από τη βρετανική Inspired Cycle Engineering. Αυτό το ποδήλατο βοήθησε την Leijerstam να εξασφαλίσει το ρεκόρ. Τα εξαρτήματα του τρικύκλου, το κάθισμα, το σύστημα διεύθυνσης είναι χειροποίητα. Ενισχύθηκε το πλαίσιο αλουμινίου με υλικά αεροπλοΐας και θερμικά επεξεργασμένο χρωμιωμένο χάλυβα. Έχει φαρδύτερους τροχούς με ελαστικά τα λεγόμενα χιονολάστιχα, τα οποία έχουν ειδικά καρφιά στην αναζήτηση πρόσφυσης στο χιόνι με τον πάγο. Επίσης μία χειροποίητη σχάρα έχει τοποθετηθεί για τη μεταφορά των αποσκευών της. Το κόστος του φτάνει τα 25.000 ευρώ αφού έπρεπε να μετατρέπει σε ένα, πολικό ποδήλατο!

Η Leijerstam όταν το είδε δήλωσε κατενθουσιασμένη γιατί είναι απόλυτα σταθερό στους ισχυρούς ανέμους και θα μπορούσε να κινείται ακόμη και σε πολύ απότομες ανηφορικές διαδρομές.

Η προετοιμασία της ξεκίνησε το 2009 και κράτησε τέσσερα χρόνια με τα τελευταία δύο να κάνει προσομοιώσεις με εξερευνήσεις σε σχετικά ομοειδείς συνθήκες στη Σιβηρία και την Ισλανδία.

Η Leijerstam έφτασε στη Ρωσική αεροπορική βάση του Nόβo στην Ανταρκτική στις 12 Δεκεμβρίου 2013 και ξεκίνησε την περιπέτειά της στις 17 Δεκεμβρίου του 2013. Την πρώτη ημέρα κάλυψε 45 χιλιόμετρα ανηφορίζοντας τον παγετώνα Leverett πριν στήσει την σκηνή της για την πρώτη της διανυκτέρευση.

Υπολόγιζε ότι αν όλα πάνε σύμφωνα με το πλάνο της, θα χρειαζόταν 20 ημέρες να κάνει πετάλι και να κατασκηνώνει μέχρι να φτάσει στον στόχο της. Που ήταν στις 6 Ιανουαρίου του 2014.

Κατάφερε όμως να ολοκληρώσει το κατόρθωμά της μόλις το μισό χρόνο από ότι υπολόγιζε στις 27 Δεκεμβρίου. Κατέκτησε λοιπόν το ρεκόρ της για τη διαδρομή που ήταν 10 ημέρες, 14 ώρες και 56 λεπτά.

«Είμαι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έφτασε ποδηλατώντας όλη τη διαδρομή μέχρι το Νότιο Πόλο. Έκανα πετάλι κάθε μέτρο! Τα κατάφερα, τα κατάφερα, τα κατάφερα!» Ήταν τα πρώτα της λόγια γραμμένα στο Twitter της μόλις έφτασε στο Νότιο Πόλο και κατέγραψε το ρεκόρ της!