Η ομάδα ποδηλασίας γυναικών του Αφγανιστάν είναι υποψήφια για το βραβείο Νobel Ειρήνης 2016

http-%2F%2Fcdn.coresites.factorymedia.com%2Ftwc%2Fwp-content%2Fuploads%2F2013%2F04%2FAfghanWomen1-620x330Από τη Γεωργία Κουτσοκώστα,
Skirt Ride Editor.

Αυτές οι γυναίκες αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλες μας και είναι υποψήφιες για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2016. Εμείς μπορούμε να κάνουμε ελεύθερα όσο ποδήλατο μας ευχαριστεί.
Στο Αφγανιστάν, όμως, η Εθνική Ομάδα Ποδηλασίας Γυναικών κατηγορείται για ανηθικότητα και δέχεται απειλές βίας, απλά και μόνο επειδή κάνει ποδήλατο. Οι γυναίκες της ομάδας όμως δεν το βάζουν κάτω.

http-%2F%2Fcoresites-cdn.factorymedia.com%2Ftwc%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F02%2FUntitled-1-680x380 (1)

Η ομάδα έχει προωθηθεί από ένα σύνολο Ιταλών βουλευτών για το Νόμπελ Ειρήνης 2016 και πιστεύουν πως το αξίζουν για την αφοσίωση που έχουν δείξει και τη σκληρή δουλειά που έχουν κάνει ώστε να καταφέρουν τον στόχο τους – να προωθήσουν την ποδηλασία στο Αφγανιστάν. Αυτές οι γυναίκες κάνουν πετάλι πολλά χρόνια για την ελευθερία τους, έχουν πολεμήσει τα στερεότυπα και παρά τις προσβολές και τις απειλές για την ίδια τους τη ζωή, αυτές συνεχίζουν ακάθεκτες, ώστε να καταφέρουν να χρησιμοποιούν το ποδήλατο ελεύθερα.

Η Zahra Hussaini είναι η ηγέτης της ομάδας ποδηλασίας και δηλώνει περήφανα πως οι γυναίκες καταρρίπτουν τα στερεότυπα όταν παίρνουν το ποδήλατο και συμμετέχουν σε αγώνες κι όταν ασχολούνται με τα υπόλοιπα αθλήματα. Μαζί με άλλες 40 γυναίκες να πεισμώνουν σε κάθε νέα προσβολή, θέλουν να ξεπεράσει η χώρα τους την άποψη ότι «οι γυναίκες δε θα έπρεπε να βγαίνουν από το σπίτι παρά μόνο να μαγειρεύουν και να συμμαζεύουν», όπως αναφέρουν στο τρέιλερ για το ντοκιμαντέρ που πρόκειται να κυκλοφορήσει. Η υποψηφιότητά τους, στα βραβεία Νόμπελ, έγινε δεκτή έπειτα από τους 118 Ιταλούς βουλευτές που υπέγραψαν για τη συμμετοχή τους.

Έπειτα από διαφήμιση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση όπου ζητούσαν να συμπεριλάβουν την ποδηλασία στα βραβεία Νόμπελ, η Ermete Realacci αποφάσισε, πως τον τομέα της ποδηλασίας στα βραβεία Νόμπελ θα αντιπροσωπεύει η Εθνική Ομάδα Ποδηλασίας Γυναικών του Αφγανιστάν. Η ίδια δηλώνει πως ο «αργός αγώνας» προς την ελευθερία από τις γυναίκες του Αφγανιστάν – μία χώρα κατεστραμμένη από τον πόλεμο – αποτελεί και ένα ισχυρό βήμα προς τα εμπρός για τα δικαιώματα των γυναικών στον κόσμο.

Είναι απίστευτο να βλέπεις τόσο γενναίες γυναίκες και ισχυρές προσωπικότητες να μάχονται έναντι της κοινωνικής ανισότητας στη χώρα τους, να απαιτούν την ελευθερία τους με τόσο ωραίο τρόπο, κάνοντας ποδήλατο και το λιγότερο που αξίζουν είναι το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.