Η ανάπτυξη έρχεται με ποδήλατο

1Πηγή: MBike
Νέες θέσεις εργασίας και οφέλη για την οικονομία από την ανάπτυξη της ποδηλασίας

Αν και ο παραπάνω τίτλος μπορεί να ερμηνευθεί ως προς τον χρόνο έλευσης της ανάπτυξης, η σημασία του εδώ είναι περισσότερο κυριολεκτική καθώς αναφέρεται στην άρρηκτη σύνδεση του ποδηλάτου και της οικονομίας που αυτό δημιουργεί, με την οικονομική ανάπτυξη.

Ανάπτυξη του ποδηλάτου σημαίνει νέες θέσεις εργασίας
O Kevin Mayne, διευθυντής ανάπτυξης της ECF υπογραμμίζει την σημασία της συμβολής της ανάπτυξης της ποδηλασίας στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την τόνωση της οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή της Ευρωπαικής Ένωσης. Σημειώνει επίσης την συμβολή της οικονομίας που σχετίζεται με το ποδήλατο στην τρέχουσα φάση, η οποία προσδιορίζεται σε κύκλο εργασιών 217 δις. ευρώ και στην οποία απασχολούνται περί τους 650.000 εργαζόμενους. Σε αυτή περιλαμβάνεται ο ποδηλατικός τουρισμός, η βιομηχανία ποδηλάτου, ο κλάδος του λιανικού εμπορίου ποδηλάτων και των επισκευών και τέλος ο σχεδιασμός και υλοποίηση έργων υποδομής για το ποδήλατο.

2Ένας διπλασιασμός του 7,5% που αντιπροσωπεύει τον μέσο όρο χρήσης στην Ευρώπη σήμερα, σύμφωνα με την μελέτη της ECF, θα οδηγήσει σε αύξηση των θέσεων εργασίας σε περισσότερες από 1.000.000 στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η αντιστοιχία του αριθμού απασχολούμενων στον κλάδο της οικονομίας που σχετίζεται με το ποδήλατο για κάθε ένα εκατομμύριο ευρώ τζίρου στην συγκεκριμένη αγορά είναι σαφώς μεγαλύτερος από ότι στην οικονομία της αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά και άλλων επαγγελματικών κλάδων. Σημαντικό επίσης χαρακτηριστικό του αντίκτυπου της ανάπτυξης της ποδηλασίας, η χωρική κατανομή των θέσεων εργασίας που θα προκύψουν οι οποίες αποτελούν μια σταθερά αναπτυσσόμενη αγορά εργασίας περιορισμένη εντός των ορίων της Ένωσης. Πέρα όμως από την σταθερότητα ως προς την γεωγραφία των εν λόγω θέσεων εργασίας, οι τελευταίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών οι οποίες απαιτούν από την μία εργαζόμενους χωρίς ιδιαίτερα υψηλές δεξιότητες αλλά παράλληλα ανοίγουν και τον δρόμο προς την έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών όπως στο κομμάτι της ηλεκτροκίνησης, ενισχύοντας την καινοτομία και απορροφώντας εργαζομένους με επιστημονικές γνώσεις υψηλού επιπέδου.

32 δις για το ποδήλατο

Σύμφωνα με τον Adam Bodor, διευθυντή περιφερειακής πολιτικής της ECF, η συγκυρία είναι μόνο θετική. Σε επίπεδο οικονομικής στήριξης, περίπου 2 δις ευρώ μπορούν να αποδεσμευτούν μέχρι το 2020 από την Ε.Ε για να υποστηριχτεί η ανάπτυξη της ποδηλασίας, ποσό μεγαλύτερο κατά τρεις φορές σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Τα παραπάνω στοιχεία και οι μελέτες που τα τεκμηριώνουν, παρουσιάστηκαν την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλες, στην ημερίδα που διοργάνωσε η ECF και στην οποία έδωσε το παρόν από ελληνικής πλευράς το Cities for Cycling ως επίσημο μέλος της.