Ενυδάτωση το χειμώνα: Ποια είναι τα λάθη που κάνουμε

Η ενυδάτωση συνεχίζεται και μετά το καλοκαίρι!

Κείμενο: Χαρά Σκουλαρίκη, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc.

Η ενυδάτωση δεν είναι υπόθεση μόνο του καλοκαιριού. Νερό δεν πίνουμε επειδή κάνει ζέστη αλλά επειδή… χρειαζόμαστε το νερό!

Kατά τη διάρκεια του χειμώνα οι περισσότεροι ποδηλάτες έχουν την τάση να μην πίνουν αρκετό νερό σε σύγκριση με τους καλοκαιρινούς μήνες, μάλλον εξαιτίας της αντίληψης ότι η εφίδρωση δεν είναι τόσο έντονη σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, πέρα από τον ιδρώτα, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που καθορίζουν τις ημερήσιες ανάγκες σε νερό.

Ναι, τον χειμώνα μπορεί η εφίδρωση να είναι πιο χαμηλή, όμως ο ξηρός και κρύος αέρας επηρεάζουν την κατάσταση ενυδάτωσης, καθώς η ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματός σας (θερμορύθμιση) χρειάζεται δαπάνη ενέργειας και χρόνο προσαρμογής.

Δηλαδή, όταν η προπόνηση πραγματοποιείται στο κρύο ή/ και σε υψηλό υψόμετρο, ο αέρας είναι ξηρότερος  και οι πνεύμονες πρέπει να «εργαστούν» περισσότερο προκειμένου να υγρανθεί και θερμανθεί ο αέρας που μπαίνει στο σώμα.

Σε πρόσφατη μελέτη σε χειμερινά αγωνίσματα βρέθηκε οτι, οι αθλητές είναι αφυδατωμένοι τόσο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών (υψηλές άδηλες απώλειες νερού, δηλαδή απώλειες μέσω της αναπνοής) αλλά και μειωμένου αισθήματος δίψας.

Δηλαδή, το αίσθημα της δίψας είναι διαφορετικό σε κρύες συνθήκες. Μάλιστα, η παραπάνω έρευνα έδειξε ότι η ενεργοποίηση της δίψας είναι κατά 40% λιγότερο ευαίσθητη το χειμώνα από ότι το καλοκαίρι.

Συμβουλές ώστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι και το χειμώνα:

  1. Να θυμάστε ότι και τον χειμώνα διατρέχετε κίνδυνο αφυδάτωσης: το να μην ιδρώνεις ή το να μην διψάς δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να πιεις νερό!
  2. Ενυδατωθείτε το ίδιο όπως κάνετε οποιαδήποτε άλλη εποχή του έτους. Δεν έχει σημασία αν η προπόνηση είναι σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο. Οι ανάγκες ενυδάτωσης είναι παρόμοια.
  3. Ζυγιστείτε πριν και μετά την προπόνηση για να δείτε πόσο να πίνετε. Ένας εύκολος τρόπος για να υπολογίσει κάποιος τις ανάγκες ενυδάτωσής του, είναι να ζυγιστεί πριν από την προπόνηση και στη συνέχεια, μετά την προπόνηση. Κάθε κιλό απώλειας βάρους, πρέπει να το αναπληρώσει σε νερό!
  4. Πίνετε ζεστά ροφήματα για να μείνετε ενυδατωμένοι. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλή, ίσως δεν είναι ευχάριστο ένα κρύο ποτό. Προτιμήστε σούπες, ροφήματα και τσάι με ζεστό νερό.
  5. Ορίστε έναν στόχο στην πόση νερού καθημερινά. Βάλτε στόχο να πίνετε ένα συγκεκριμένο όγκο νερού – κι εδώ το παγούρι του Active Cap μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο: Ένας μέσος άντρας χρειάζεται περίπου 6 λίτρα την ημέρα και μία γυναίκα περίπου 4.5 λίτρα.