Ελέγχοντας την όρεξή σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Τι πρέπει να κάνετε

Κείμενο: Ειρήνη Μπαμπαρούτση, Phd, κλινική Διαιτολόγος – Αθλητιή διατροφολόγος

Παρότι, όπως λένε οι ειδικοί, ο κρύος καιρός μπορεί να μας ενθαρρύνει να τρώμε περισσότερο, εντούτοις δεν χρειάζεται να χάσουμε τον έλεγχο της όρεξής μας στην πορεία. Παρακάτω σας προτείνουμε πέντε τρόπους για να νιώσετε την άνεση που θέλετε τον χειμώνα, χωρίς να επιβαρυνθείτε με επιπλέον κιλά.

Όσο πιο κρύες είναι οι θερμοκρασίες τόσο περισσότερο χρειάζεστε τα σνακ. Αλλά, εάν καταναλώνετε σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακες, θα αυξήσετε τη θερμότητα του σώματος γρήγορα και θα παραμείνετε ζεστοί για περισσότερη ώρα…

Φτιάξτε σνακ και μενού που σας ευχαριστούν, με λίγες θερμίδες: Εάν γνωρίζετε ότι τίποτα δεν απομακρύνει το κρύο από τα κόκαλά σας περισσότερο από τα τρόφιμα που σας ευχαριστούν, αναζητήστε τρόπους να μειώσετε τις θερμίδες και να εξασφαλίσετε το συναίσθημα της ζεστασιάς και της άνεσης που χρειάζεστε. Δοκιμάστε ένα μπολ με σούπα λαχανικών αντί για κοτόπουλο με ρύζι, φτιάξτε το κακάο σας με άπαχο γάλα, δοκιμάστε το τοστ με τυρί χαμηλό σε λιπαρά. Να είστε δημιουργικοί στην εξεύρεση νέων τρόπων για να κάνετε το «καλά» φαγητά λιγότερο παχυντικά.

Δείτε το… φώς: Εάν συνειδητοποιήσετε ότι πεινάτε περισσότερο κατά τη διάρκεια των σκοτεινών, συννεφιασμένων ωρών, τότε εκτεθείτε στην ηλιοφάνεια τις επόμενες μέρες, όταν υπάρχει δυνατότητα. Είναι ένας τρόπος για να αυξήσετε τα επίπεδα σεροτίνης και να μειώσετε την όρεξή σας.

Ασκηθείτε καθημερινά: Εάν δεν μπορείτε να κάνετε τις τακτικές προπονήσεις σας σε εξωτερικό χώρο – ή ακόμα και εάν ο καιρός σας κρατά μακριά από το γυμναστήριο – προσθέστε περισσότερη δραστηριότητα στην καθημερινή σας ζωή. Προτιμήστε στις σκάλες έναντι του ασανσέρ, ασχοληθείτε με  δουλειές στο σπίτι ή πλύνετε τα πιάτα, καθαρίστε τα ντουλάπια – το υπόγειο – το γκαράζ αντί να ξαπλώσετε στον καναπέ βλέποντας τις αγαπημένες σας ταινίες κάθε βράδυ. Όσο περισσότερο κινείστε τόσο πιο πολύ ζεσταίνεστε και τόσο λιγότερο πεινάτε.

Ανταλλάξτε και μοιραστείτε ζεστές αγκαλιές: Εάν πρόκειται για την άνεση που αναζητάτε, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αγκαλιά είναι ένας σπουδαίος τρόπος για να νιώσετε πλήρεις ψυχικά χωρίς να «γεμίσετε» θερμιδικά. Για να τροφοδοτήσετε τη χειμωνιάτικη όρεξή σας, αντί να στραφείτε στα τρόφιμα, αγκαλιάστε τους δικούς σας ανθρώπους ή τον σκύλος σας άντε και τη γάτα σας. Θα νιώσετε ζεστά και όμορφα και θα φάτε πολύ λιγότερο.