Κουρασμένες από την κακοποίηση, οι γυναίκες στο Πακιστάν ανέβηκαν στα ποδήλατά τους για να διαμαρτυρηθούν.
Δεκάδες γυναίκες, από διαφορετικές ηλικίες, στο Πακιστάν, πήραν μέρος σε ποδηλατοβόλτα βασισμένη πάνω στη βίαιη συμπεριφορά των ανδρών απέναντί τους, στους δημόσιους χώρους.
Πηγή: www.reuters.com
«Το μόνο που θέλουμε είναι να μας συμπεριφέρονται όμορφα στο δρόμο» δήλωσε η Meher Bano, η αρχηγός μιας φεμινιστικής ομάδας που δημιουργήθηκε και διοργανώνει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, με αφορμή το σπρώξιμο που είχε μία ποδηλάτισσα από άντρες ποδηλάτες, πέρυσι.
Η ποδηλατοβόλτα ήταν ένα από τα πολλά γεγονότα που διοργάνωσε τα τελευταία χρόνια, η συγκεκριμένη φεμινιστική ομάδα, μήπως έτσι και με αυτόν τον τρόπο ευαισθητοποιηθούν περισσότερο οι άνθρωποι για το τι αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε δημόσιους χώρους και να καταφέρουν να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των γυναικών σε τέτοιες δημόσιες εκδηλώσεις.
«Οδηγώ σε αυτούς τους δρόμους όλη την ώρα, απλά σήμερα ήταν η μοναδική φορά που ένιωσα πώς είναι να κάνεις ποδήλατο», δήλωσε η Humay Waseem μία από την ποδηλατίσσες των πέντε χιλιομέτρων.
«Μου άρεσε η αίσθηση της ελευθερίας με τον αέρα να μου χαϊδεύει τα μαλλιά».
Τα μέλη του κινήματος αναφέρουν ότι είναι μία νέα γενιά φεμινιστριών του Πακιστάν που αποφάσισαν να αξιοποιήσουν την μέχρι τώρα πρόοδο που έχουν σημειώσει οι προκάτοχοί τους.
«Το γυναικείο κίνημα δεν είναι κάτι καινούργιο στο Πακιστάν, απλά κανείς δεν μιλάει πραγματικά για αυτό ούτε γράφεται κάτι για αυτό», δήλωσε η Bano.
Πάνω από το 60% από τα 200 εκατομμύρια Πακιστανών είναι στην ηλικία των 30 χρόνων που οι ιδέες είναι πιο καινούργιες, αλλά οι γυναίκες στη μουσουλμανική χώρα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ζωή τους και συχνά αισθάνονται άβολα όταν πηγαίνουν σε κοινόχρηστους χώρους που κυριαρχούν άνδρες, δήλωσε η Bano.
«Δεν είναι μία απλή παρενόχληση αυτό που γίνεται είναι μια βίαιη αντίδραση».
Τον Ιούλιο, η Qandeel Baloch, επειδή έκανε δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνική δικτύωσης, ο αδερφός της το θεώρησε προσβολή για την οικογένεια και απλά, την σκότωσε. Όταν έγινε γνωστός ο λόγος που έχασε τη ζωή της, σοκαρίστηκε όλος ο κόσμος.
Μετά την ποδηλατοβόλτα στο Islamabad, οι αναβάτες ηλικίας περίπου των 20 χρόνων άλλαξαν τον τρόπο που σκέφτονταν, ένιωσαν ελεύθεροι και μοιράστηκαν διαφορετικές ιδέες για το πώς μπορεί να καταπολεμηθεί ο αυξανόμενος συντηρητισμός στους δρόμους του Πακιστάν.