Γυναίκες στο ποδήλατο

1Από την Μαρία Καρδασιλάρη

Όταν πρωτοφτιάχτηκε το Skirt Ride και αποφάσισα να καταπιαστώ με το θέμα ποδήλατο και γυναίκα, αρκετοί με ρώτησαν γιατί πρέπει να υπάρχει ένας ξεχωριστός χώρος έκφρασης για τη γυναίκα στην ποδηλατική κοινότητα.

Οι λόγοι είναι πολλοί και θα προσπαθήσω να τους ονομάσω, για να βρούμε παρέα τους τρόπους που μία μέρα τα ποσοστά γυναικών στο ποδήλατο θα ανέβουν.

Τι ακριβώς συμβαίνει με τις γυναίκες: οι γυναίκες μοιράζονται. Μιλούν για τις εμπειρίες τους, ενθαρρύνουν κόσμο, υποστηρίζουν έντονα διάφορους σκοπούς. Έχουν λοιπόν αυτήν την έμφυτη τάση, να είναι αυτό που λένε οι Αμερικάνοι «influencers», οι οποίοι «influencers» είναι και ο πιο δυνατός συνδετικός κρίκος στην κοινωνία και τώρα πια και στο ίντερνετ. Δημιουργούν γύρω τους μικρές κοινότητες, γράφουν σε διάφορα προσωπικά ή και μη ιστολόγια (blogs) και είναι πιο πιθανό να τις βρείτε συνδεδεμένες ιντερνετικά να μοιράζονται τις εμπειρίες τους σε facebook, twitter, instagram.

2Για παράδειγμα, οι γυναίκες οι οποίες ασχολούνται επαγγελματικά ως δάσκαλοι ή στην περίθαλψη και στην υγεία έχουν τεράστια επιρροή σε παιδιά και εφήβους. Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο ποσοστό που δουλεύει σε δημόσια σχολεία είναι γυναίκες, άρα όσες περισσότερες γυναίκες νιώσουν άνετα με το ποδήλατο και κατανοήσουν τα οφέλη που μπορούν να προκληθούν από την καθημερινή χρήση του, τόσο πιο εύκολα θα διαδώσουν την ιδέα σε άλλους…. και ειδικά στα παιδιά.

Με άλλα λόγια, οι γυναίκες που πιστεύουν ότι η ποδηλασία είναι σημαντική θα προσπαθήσουν να διδάξουν στα παιδιά τους το ίδιο, στους φίλους των παιδιών τους, στους γονείς των φίλων τους. Αν μία γυναίκα πιστέψει, ότι οι δρόμοι είναι επικίνδυνοι θα προσπαθήσει να βελτιώσει τις συνθήκες για την ασφάλεια των παιδιών της και θα συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία μιας επόμενης γενιάς που θα έχουν το ποδήλατο ως βασικό μέσω μετακίνησης.

Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα προτείνετε στη γυναίκα σας εκείνο το παλιό, βαρύ ποδήλατο για να κάνει μία βόλτα, δώστε της την ευκαιρία να γνωρίσει την ποδηλασία με ένα φρέσκο ελαφρύ ποδήλατο. Και πού ξέρετε μπορεί να της αρέσει και να είναι εκείνη που θα δημιουργήσει το συνδετικό κρίκο στη γειτονιά σας.

(tip: πολλά καταστήματα προσφέρουν και δοκιμή ποδηλάτου ώστε να γνωρίσετε ποιο είναι το κατάλληλο για κείνη) .

Έτσι και με αυτές και άλλες πολλές σκέψεις δημιουργήθηκε το Skirt Ride.