Γιόγκα για αστικούς αναβάτες – Ανοίγματα ισχίων

aΚείμενο: Ryan Leech, ryanleech.com

Στα μαθήματα της γιόγκα πιθανότατα να καταλήγετε συχνά στη στάση του περιστεριού, αλλά δεν είναι όλες οι στάσεις ίδιες. Ακολουθούν τρεις παραλλαγές από τις οποίες τουλάχιστον μία θα ταιριάξει στο σωματότυπο και το επίπεδό σας.

Για όσους κάνουν ποδήλατο, η συγκεκριμένη στάση μπορεί να απελευθερώσει την άρθρωση των ισχίων, η οποία σφίγγει από το πεταλάρισμα, την καθιστή θέση και την ορθοστασία.

1. Παραλλαγή της Στάσης του Περιστεριού – Quad

1

Στη συγκεκριμένη θέση, φέρνετε το αριστερό πόδι μπροστά και το δεξί γόνατο πίσω και κάτω. Σύρετε το αριστερό πόδι σας προς τα εμπρός κι έξω, με τα δάχτυλα των ποδιών σας να δείχνουν πάνω κι έξω. Ξεκινήστε ρίχνοντας το αριστερό γόνατό σας προς τα κάτω και προσπαθήστε να κρατήσετε το αριστερό σας πόδι λυγισμένο, έτσι ώστε η εσωτερική άκρη της καμάρας σας να σηκώνεται προς την κνήμη σας. Μετακινηθείτε λίγο για να νιώσετε αυτό το άνοιγμα του ισχίου. Για παραλλαγή, φέρτε το αριστερό σας χέρι πίσω για να πιάσετε το δεξιό αστράγαλό σας και απαλά, πιέστε προς τα μέσα και κάτω (το δεξιό σας πόδι) καθώς ανεβάζετε και τεντώνετε πίσω τον αριστερό σας ώμο. Μην ξεχνάτε την πτώση στο αριστερό γόνατο και την ευθυγράμμιση του αστραγάλου σας με την κνήμη. Αφεθείτε στην πλήρη απελευθέρωση του σώματος που προσφέρει αυτή η στάση, αλλά σταματήστε, αν νιώθετε ότι πιέζεστε για να παραμείνετε εκεί.
Οφέλη: Εδώ έχουμε αρχικά διάταση στους γλουτιαίους, τους προσαγωγούς και τους πίσω μηριαίους μύες ανοίγοντας το κάτω μέρος της πλάτης, τους γοφούς και τα γόνατα. Επιπλέον, μακραίνει τους τετρακέφαλούς σας, παρέχει κινητικότητα στην άρθρωση του ώμου, και ανοίγει το μπροστινό μέρος του κορμού.

2. Πληγωμένο Περιστέρι

2Από καθιστή θέση στο έδαφος, μετατοπίζετε το βάρος σας προς τα αριστερά και φέρνετε το αριστερό πόδι, λυγισμένο μπροστά σας. Ο αριστερός σας αστράγαλος, το γόνατο και ο γλουτός θα πρέπει να εφάπτονται με το έδαφος. Σταδιακά, φέρνετε το δεξί σας πόδι πίσω σας. Καθώς γέρνετε προς τα εμπρός, σχηματίστε γωνία με τον κορμό σας προς τα αριστερά και πιέστε το δεξί ισχίο σας στο έδαφος. Θα πρέπει να αισθάνεστε ένα ευχάριστο τέντωμα σε αυτό το σημείο. Κάντε μια μεγάλη και αργή εκπνοή και όταν την ολοκληρώσετε, εκπνεύστε λίγο περισσότερο και παρατηρήστε πώς αυτό επηρεάζει την ποιότητα της διάτασης.

Οφέλη: Η θέση του περιστεριού προφυλάσσει επίσης τα γόνατα από το να επιβαρυνθούν με επιπλέον βάρος, ενώ παράλληλα διατείνει τους γλουτούς και τα ισχία. Αυτή η στάση χαλαρώνει και τη λαγονοκνημιαία ταινία, η οποία ξεκινά από τη λεκάνη πάνω από το ισχίο και  φτάνει μέχρι το κάτω εξωτερικό μέρος του ποδιού, ακριβώς κάτω από το γόνατο.

3. Περιστέρι σε Ύπτια Θέση

3Ξαπλώστε ανάσκελα με το κεφάλι σας να ακουμπά στο έδαφος. Φέρτε το αριστερό σας πόδι πάνω από το λυγισμένο, δεξί σας γόνατο. Κρατήστε το αριστερό σας αστράγαλο σε στάση φλεξ, έτσι ώστε να μένει σε ευθυγράμμιση με την κνήμη σας, αντί να πέφτει χαλαρό στο πλάι. Πιάστε με τα χέρια σας, το δεξί σας μηρό από κάτω ή την κνήμη σας και τραβήξτε απαλά προς το κορμό σας, ενώ την ίδια στιγμή πιέζετε το αριστερό σας γόνατο μακριά από τον κορμό σας. Κρατήστε όλο τη μήκος της σπονδυλικής σας στήλης σε επαφή με το έδαφος. Αναπνεύστε βαθιά και σταθερά, κι αισθανθείτε τη διάταση να μεγαλώνει ακόμη περισσότερο. Μείνετε για τουλάχιστον 1 λεπτό και αλλάξτε πλευρά.

Οφέλη: Εάν έχετε οποιαδήποτε προβλήματα στο γόνατο, η στάση περιστέρι σε ύπτια θέση (ανάσκελα) είναι ο ασφαλέστερος τρόπος. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να νιώσετε το εύρος της κίνησης, όταν θα μεγαλώνει η κινητικότητα στην άρθρωση του ισχίου.

Πηγή: ΜBike