Απώλεια Βάρους: Το Τρέξιμο, το Κολύμπι ή το Ποδήλατο είναι πιο αποτελεσματικό;

Από τη Γεωργία Κουτσοκώστα,
Skirt Ride Editor.
http---coresites-cdn.factorymedia.com-twc-wp-content-uploads-2016-01-Desktop113-1020x570
Είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας να διατηρούμε το βάρος μας και τα κιλά μας σε ένα υγιές και φυσιολογικό επίπεδο – κάτι που επιτυγχάνεται με την ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με τη γυμναστική.
Ο τρόπος να αδυνατίσουμε και να χάσουμε κιλά είναι απλός: αρκεί να κάψουμε περισσότερες θερμίδες απ’ όσες καταναλώνουμε. Όσοι θέλουν να αδυνατίσουν και να βάλουν την άσκηση στη ζωή τους, συχνά δυσκολεύονται να αποφασίσουν ποια μέθοδο ή άσκηση θα πρέπει να ακολουθήσουν για να το πετύχουν.

Το τρέξιμο, η ποδηλασία και το κολύμπι είναι οι τρεις διασημότερες επιλογές καρδιο-αναπνευστικής άσκησης. Εμείς που έχουμε μία ιδιαίτερη αδυναμία στο ποδήλατο, έχουμε και πολλά καλά να πούμε γι αυτό, αλλά θα είμαστε αντικειμενικοί και για τις τρεις επιλογές. Το σημαντικότερο είναι η άσκηση να μπει στη ζωή μας, όποια άσκηση μας ευχαριστεί, μας γεμίζει, μας διασκεδάζει και όποια άσκηση θεωρούμε αποτελεσματικότερη εμείς, τότε αυτή θα πρέπει να διαλέξουμε. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, κάθε είδος γυμναστικής είναι καλό και επιφέρει αποτελέσματα στο σώμα μας.

Καταγράψαμε για εσάς τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα αλλά και τις θερμίδες που καίγονται ανά ώρα σε κάθε ένα από τα τρία αυτά αθλήματα.

1.Τρέξιμοhttp---coresites-cdn.factorymedia.com-twc-wp-content-uploads-2015-11-iStock_000063114261_Full-1020x593
Tο τρέξιμο είναι προσβάσιμο σε όλους – το μόνο που χρειάζεται είναι ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, άνετο κολάν ή άνετη φόρμα, ένα καλό μπουστάκι γυμναστικής (για τις γυναίκες) και ένα μονοπάτι/ μία διαδρομή που θα είναι ελεύθερη για τρέξιμο. Συνίσταται να τρέχουμε σε ένα όμορφο μέρος, για παράδειγμα την παραλιακή ή κάποιο άλσος, μπορεί και δάσος εάν έχουμε τον χρόνο.

Επειδή το τρέξιμο είναι ένα αερόβιο είδος γυμναστικής, τότε αδιαμφισβήτητα καίει και θερμίδες. Η καύση θερμίδων διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, μία γυναίκα όμως κοντά στα 60 κιλά θα κάψει 472 θερμίδες ανά ώρα εάν τρέξει σε μέτριο ρυθμό, για παράδειγμα 1,5 χιλιόμετρο ανά 12 λεπτά, και ανάλογα με την αύξηση της έντασης γίνεται και καλύτερη καύση θερμίδων:

  • Τρέξιμο 1,5 χλμ – ανά 12 λεπτά: 472 θερμίδες/ώρα
  • Τρέξιμο 1,5 χλμ – ανά 10 λεπτά: 590 θερμίδες/ώρα
  • Τρέξιμο 1,5 χλμ – ανά 8 λεπτά – 797 θερμίδες/ώρα
  • Τρέξιμο 1,5 χλμ – ανά 7 λεπτά – 826 θερμίδες/ώρα
  • Τρέξιμο 1,5 χλμ – ανά 6 λεπτά – 944 θερμίδες/ώρα

Το τρέξιμο πέρα από αερόβια άσκηση, βοηθάει στην ενδυνάμωση και τη διατήρηση αντοχής των οστών το οποίο αργότερα μπορεί να μας γλιτώσει από οστεοπόρωση – κάτι που αφορά εξίσου γυναίκες, άντρες και ποδηλάτες που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της άσκησής τους καθιστοί.
Οι περισσότεροι άνθρωποι κατά τη διάρκεια του τρεξίματος παρατηρούν απότομη αύξηση στους καρδιακούς τους παλμούς, κάτι που σίγουρα με τον καιρό βελτιώνει το καρδιαγγειακό σύστημα.
Οι περισσότεροι τραυματισμοί στο τρέξιμο προκαλούνται από την υπερπροσπάθεια του μυϊκού συστήματος να αποδώσει σε αυτό. Πολλοί αγύμναστοι και απενεργοποιημένοι μύες προσπαθούν να αποδώσουν το καλύτερο δυνατό σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Οι πιθανότητες τραυματισμού αυξάνονται για όσους έχουν περισσότερο λίπος από το φυσιολογικό και λιγότερα ανεπτυγμένο μυϊκό σύστημα. Οπότε, το τρέξιμο συνίσταται για όσους είναι περισσότερο γυμνασμένοι και βρίσκονται ήδη σε κάποιο επίπεδο. Ειδάλλως, προσπαθήστε με μία από τις επόμενες δύο επιλογές και μόλις φτάσετε σε ένα κατάλληλο αποτέλεσμα, δοκιμάστε και το τρέξιμο.

Συνοψίζοντας…
Πλεονεκτήματα:

  1. Το τρέξιμο είναι απλό και απαιτεί λίγο και φθηνό εξοπλισμό
  2. Καίει θερμίδες 
  3. Μαζί με τους μύες ενδυναμώνει και τα κόκαλα 

Μειονεκτήματα:

  1. Είναι εύκολο να τραυματιστείς εάν δεν αναπτύξεις σταδιακά τον ρυθμό και τις αποστάσεις σου.

2. Κολύμβησηhttp---coresites-cdn.factorymedia.com-twc-wp-content-uploads-2015-11-a3c53635ac2e6e6f_Girl-Swimming.xxxlarge_2x-1020x697

Το κολύμπι είναι το αγαπημένο μου είδος άθλησης – μαζί, φυσικά, με το ποδήλατο και συνοδεύεται με κάποια σημαντικά οφέλη. Καταρχάς, γυμνάζει όλο το σώμα. Ο κορμός σας διατηρεί σταθερό το σώμα σας στην ευθεία και τα χέρια μαζί με τα πόδια δίνουν την κίνηση. Υπάρχουν ποικίλες ασκήσεις για το νερό κι έτσι δε χάνεται ποτέ το ενδιαφέρον! Για παράδειγμα, τα πόδια παραμένουν ακίνητα, ο κορμός σας κρατά σε μία ευθεία και κινείστε μόνο με τα χέρια. Δικέφαλα, τρικέφαλα, ώμοι και πλάτη συνδιάζονται σε μία ευχάριστη κίνηση.

Το κολύμπι μπορεί να σας χαλαρώσει και να αδειάσει το μυαλό σας από αυτά που σας ανησυχούν ή σας ταράζουν. Οι πιο αποτελεσματικές αποστάσεις είναι από 50 ή 100 μέτρα κολύμπι χωρίς παύση και άνω!

Οι θερμίδες στο κολύμπι υπολογίζονται επίσης από την ταχύτητα που θα αναπτύξετε σε συγκεκριμένες αποστάσεις, για αυτό μία γυναίκα κοντά στα 60 κιλά θα κάψει:

  • Ελεύθερο στυλ, γρήγορα: 590 θερμίδες/ώρα
  • Ελεύθερο στυλ, αργά: 413 θερμίδες/ώρα
  • Ύπτιο: 413 θερμίδες/ώρα
  • Πρόσθιο: 590 θερμίδες/ώρα
  • Χαλαρό κολύμπι: 354 θερμίδες/ώρα

Συνοψίζοντας…
Πλεονεκτήματα:

  1. Γυμνάζει όλο το σώμα
  2. Εναλλακτικές ασκήσεις μπορούν να κρατήσουν το ενδιαφέρον μας αμείωτο
  3. Χαλαρώνει

Μειονεκτήματα:

  1. Δεν είστε ελεύθεροι να κολυμπήσετε όποια ώρα θέλετε, οι διαθέσιμες ώρες συνδέονται με τα ωράρια λειτουργίας των κολυμβητηρίων.

3. Ποδηλασίαhttp---coresites-cdn.factorymedia.com-twc-wp-content-uploads-2014-12-pendleton-lifestyle

Επιτέλους φτάσαμε στο πιο ενδιαφέρον είδος άσκησης! Η ποδηλασία γυμνάζει το κάτω μέρος του σώματός μας, εμπεριέχει τον κορμό και την πλάτη μας και ενδυναμώνει το καρδιο-αναπνευστικό μας σύστημα. Η ποδηλασία σε εξωτερικό χώρο μας χαλαρώνει και με το ποδήλατο πηγαίνουμε πολύ πιο μακριά απ’ ότι με τα πόδια μας! Οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες και έτσι μπορούμε να εξερευνήσουμε περισσότερο το χώρο γύρω μας – παραλιακή, βουνό, λιβάδι!

Το ποδήλατο εύκολα ενσωματώνεται στη ζωή μας, καθώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε με αυτό μία απόσταση που θα κάναμε με το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο κι έτσι δεν έχουμε χάσει καθόλου πολύτιμο χρόνο.

Η ένταση στο ποδήλατο επίσης ποικίλει, καθώς μπορεί κάποιος να κάνει σκληρό πετάλι πολύ γρήγορα, για μισή ώρα, συνεχόμενα ενώ μπορεί κάποιος άλλος να κάνει χαλαρό πετάλι για πάρα πολλές ώρες συνεχόμενα, κάτι που δε γίνεται ούτε στο τρέξιμο ούτε και στην κολύμβηση.

Η καύση θερμίδων στην ποδηλασία καθορίζεται από το είδος ποδηλασίας, την ένταση και την ταχύτητα – αλλά για μία ποδηλάτισσα στα 60 κιλών, ισχύουν τα εξής:

  • Ποδηλασία Βουνού ή BMX – 502 θερμίδες/ώρα
  • Ποδηλασία λιγότερα από 15 χιλιόμετρα ανά ώρα – 236 θερμίδες/ώρα
  • Ποδηλασία πάνω από 30 χιλιόμετρα ανά ώρα – 944 θερμίδες/ώρα
  • Ποδηλασία περίπου 20-25 χλμ. ανά ώρα – 590 θερμίδες/ώρα
  • Ποδηλασία περίπου 25-30 χλμ. ανά ώρα – 708 θερμίδες/ώρα
  • Στατικό ποδήλατο, μέτρια ένταση – 413 θερμίδες/ώρα
  • Στατικό ποδήλατο, αυξημένη ένταση – 620 θερμίδες/ώρα
  • Στατικό ποδήλατο, πολύ αυξημένη ένταση – 738 θερμίδες/ώρα

Όσο αφορά τα θέματα τεχνικής, θα χρειαστεί εξάσκηση μόλις βγούμε έξω από το σπίτι και αφήσουμε το στατικό ποδήλατο. Επίσης, η πτώση πρόκειται να πονέσει περισσότερο εάν τραυματιστούμε, απ’ ότι εάν τρέχαμε.

Συνοψίζοντας…
Πλεονεκτήματα:

  1. Μπορείς να καλύψεις μεγάλες αποστάσεις
  2. Είναι πιο αποδοτικό κι αποτελεσματικό από τα υπόλοιπα
  3. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε μία πολύ έντονη και σύντομη άσκηση και σε μία χαλαρή που μπορεί να διαρκέσει όλη μέρα

Μειονεκτήματα:

  1. Κοστίζει περισσότερο από τα άλλα δύο
  2. Μεγαλύτερες πιθανότητες τραυματισμού σε περίπτωση πτώσης

Και οι τρεις μορφές άσκησης είναι αποτελεσματικές, οπότε είναι το ίδιο καλό όποια κι αν διαλέξετε. Σημασία έχει η γυμναστική να μπει στη ζωή σας και να είναι κάτι που βρίσκετε ευχάριστο και διασκεδαστικό. Στην περίπτωση που σας αρέσουν πολύ και τα τρία – γιατί όχι – να δοκιμάσετε το τρίαθλο! Καλή αρχή!!