Είστε από εκείνους που τους τελευταίους μήνες αποφάσισαν να βάλουν το ποδήλατο στη ζωή τους; Μήπως πρόσφατα αγοράσατε ή επισκευάσατε το ποδήλατό σας αλλά δεν ξέρες πώς να ξεκινήσετε; Η πόλη είναι αφιλόξενη και απογοητεύεστε; Μην ανησυχείτε!
Δεν είστε μόνοι… Δεκάδες χιλιάδες πολίτες στην Ελλάδα αγόρασαν ποδήλατο πρόσφατα και τώρα το στοίχημα είναι πώς θα αρχίσουν να το χρησιμοποιούν περισσότερο.
Εδώ θα βρείτε μερικές απλές συμβουλές που, αν τις ακολουθήσετε, σίγουρα θα κάνετε ποδήλατο στην πόλη περισσότερο από όσο νομίζατε και θα το απολαμβάνετε!
- Μην βιάζεστε! Δεν μπορεί από τη μία μέρα στην άλλη να γίνετε ποδηλάτες υπεραποστάσεων – και γιατί να το κάνετε άλλωστε; Το «μισή ώρα ποδήλατο» είναι υπερ αρκετό για αρχή. Ξεκινήστε με μισάωρες βόλτες, όχι μεγαλύτερες και κάθε εβδομάδα αυξάνετε σταδιακά το χρόνο.
- Αποφύγετε τις ανηφόρες! Ισχύει ό,τι και παραπάνω: Σιγάααα. Προτιμήστε τις ευθείες ή διαδρομές με ελάχιστη κλίση γιατί διαφορετικά θα απογοητευθείτε και δεν υπάρχει λόγος. Το ποδήλατο είναι χαρά, όχι ταλαιπωρία.
- Αγοράστε μία τρόμπα δαπέδου με μανόμετρο! Το ποδήλατο έχει λάστιχα και τα λάστιχα θέλουν φούσκωμα. Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Και σωστή πίεση. Αγοράστε λοιπόν μία τρόμπα (υπολογίστε γύρω στα 30 ευρώ) και φουσκώνετε ευλαβικά τα λάστιχα σύμφωνα με την πίεση που αναγράφεται στο πλάι του ελαστικού.
- Το βράδυ χρησιμοποιούμε φωτάκια. Μην βγαίνετε για ποδήλατο χωρίς φώτα γιατί είναι επικίνδυνο για σας και τους άλλους.
- Φροντίστε το ποδήλατό σας, ό,τι κατηγορίας τιμής ή όποιας χρονολογίας κι αν είναι, να βρίσκεται σε καλή κατάσταση λειτουργίας: να είναι καινούργια τα λάστιχα, να πιάνουν τα φρένα, να αλλάζουν οι ταχύτητες, να μην έχει τριξίματα και θορύβους. Ένα από τα καλά του ποδηλάτου είναι πως είναι φθηνό, άρα όταν για ένα σέρβις αυτοκινήτου, μόνο για έλεγχο, θέλετε 150 ευρώ, με 50 ευρώ μπορείτε να κάνετε το ποδήλατό σας καινούργιο!
- Μην προβληματίζεστε με τα ρούχα και τον ειδικό εξοπλισμό! Δεν χρειάζεστε τίποτα περισσότερο από ότι αν βγαίνατε για βόλτα με τα πόδια. Αν φοράτε κοστούμια, φορέστε το κοστούμι σας. Αν σας αρέσουν οι κοντές φούστες βάλτε κοντή φούστα. Τα τακούνια ίσως σας δυσκολέψουν στην αρχή αλλά – όπως θα δείτε να κάνουν χιλιάδες κορίτσια στη Δανία, ούτε αυτό είναι πρόβλημα! Αφήστε τους «ξερόλες» που θέλουν να σας ντύσουν… αστροναύτη και βέλτε ό,τι σας κάνει να νιώθετε άνετα. Προσοχή μόνο σε υφάσματα που προεξέχουν και μπορεί να πιαστούν στην αλυσίδα ή τις ακτίνες.
- Ξεκινήστε κοντά. Κάντες βόλτες στη γειτονιά σας που γνωρίζετε τους δρόμους ή σε ένα κοντινό πάρκο και αρχίστε να αυξάνετε σταδιακά την απόσταση. Έχω δει πολλούς να απογοητεύονται και να παρατάνε για πάντα το ποδήλατο γιατί ένας «έξυπνος» φίλος τους είπε «Έλα να πάμε μέχρι την παραλία, σιγά, δύο βήματα είναι από την Κυψέλη!» Όχι, δεν είναι δύο βήματα όταν μόλις ξεκίνησες να κάνεις ποδήλατο. Θα γίνει «δύο βήματα» όταν είσαι έτοιμο! Ο καθένας χρειάζεται το χρόνο του! Ξανά λοιπόν, προχωρήστε σιγά σιγά για να έχετε συνέχεια!
- Αν αφήσετε το ποδήλατό σας κάπου έξω, πολύ πιθανόν να σας το κλέψουν. Και να στεναχωρηθείτε. Γι’ αυτό έχετε τρεις λύσεις: α) ένα διπλωτό που το έχετε πάντα μαζί σας, β) το ανεβάζετε στο σπίτι ή στο γραφείο και γ) εμπιστεύεστε ένα parking αυτοκινήτων. Η cityzen ήδη προσφέρει τη δυνατότητα να παρκάρετε τα ποδήλατά σας με ασφάλεια Δοκιμάστε το!
- Βγείτε με παρέα. Ευκαιρία να ξαναδείτε τους φίλους σας, ειδικά αυτούς που κάνουν ποδήλατο, τους υπόλοιπους δεν χρειάζεται να τους βλέπετε… Κι αρχίστε, μαζί, να ανακαλύπτετε την πόλη από την αρχή!
- Ξεχάστε τις κεντρικές λεωφόρους και τους μεγάλους δρόμους! Κινηθείτε από τους παράλληλους δρόμους που έχουν μικρό κυκλοφοριακό φόρτο και χαμηλές ταχύτητες. Εκεί που δεν υπάρχει κίνδυνος να βρεθείτε σε δύσκολη θέση…. Εννοείται πως όπου υπάρχει ποδηλατόδρομος, τον επιλέγουμε. Εξάλλου το επιβάλει και ο ΚΟΚ!
Ξεκαθαρίστε στο μυαλό σας ότι το ποδήλατο έχει βασικά τρεις εκφάνσεις: μετακίνηση, αναψυχή, άθληση. Αυτά τα τρία είναι σαφώς διαχωρισμένα και έχουν το καθένα άλλες απαιτήσεις σε εξοπλισμό, ποδήλατο, αντιμετώπιση. Για παράδειγμα, όλοι οι παραπάνω οδηγίες αφορούν εκείνον που θέλει να μετακινείται στην πόλη με το ποδήλατο. Αν θέλετε να κάνετε αθλητισμό, χρειαζόμαστε άλλες συμβουλές!
Το αθλητικό ποδήλατο θέλει κράνος, εξοπλισμό, καλό ποδήλατο κλπ. Αν ξεκινήσετε από μετακίνηση, μπορεί μετά να προχωρήσετε στον αθλητισμό, αν το θέλετε – συνήθως το αντίθετο δεν συμβαίνει τόσο τακτικά και εύκολα διαπιστώνει κάποιος πως οι περισσότεροι αθλητές δεν κυκλοφορούν με ποδήλατο στην πόλη, γιατί ακριβώς για κείνους είναι κυρίως άθλημα. Πρωταθλητιστμός.
Και μόνο αυτό δείχνει πόσο διαφορετικά είναι μεταξύ τους αυτά! Αυτό όμως δεν σημαίνει πως με το ποδήλατο πόλης δεν ασκείστε – το αντίθετο – αρκεί να το κάνετε τακτικά. Και γι’ αυτό πρέπει να ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές!