Ένα εντυπωσιακό project στην Αθήνα

1Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Ιδρυμα Ωνάση μας αποδεικνύουν πως η Αθήνα είναι πιο ενδιαφέρουσα απ’ όσο πιστεύουμε… και σίγουρα καθόλου παράξενη! Απλώς γοητευτική.

Στον εκπληκτικό χώρο της Διπλαρείου Σχολής, στην πλατεία Θεάτρου, πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια μίας από τις πιο ενδιαφέρουσες και ταυτόχρονα εξαιρετικά σημαντικές για την πόλη εκθέσεις που έχουμε παρακολουθήσει τον τελευταίο καιρό.

Οι πόλεις ποτέ δεν είναι μόνο ό,τι βλέπουμε. Είναι κυρίως ό,τι νιώθουμε, ό,τι φανταζόμαστε, ό,τι αποφασίζουμε”, δηλώνει η κυρία Αφροδίτη Παναγιωτάκου, επιμελήτρια του προγράμματος.

Η ιδέα της έκθεσης θαυμάσια: “Φανταστείτε ότι δεν έχετε δει ποτέ την Αθήνα και ότι οι μόνες αναφορές που έχετε για εκείνη προέρχονται από ένα ποίημα, ένα κείμενο, ένα τραγούδι, ένα μουσικό κομμάτι, μια συνταγή μαγειρικής, κάποιους ήχους στους δρόμους. Πώς θα απεικονίζατε μια πόλη τέτοιας ιστορικής σημασίας; Πώς θα οπτικοποιούσατε μια πόλη τέτοιων μυθικών διαστάσεων χωρίς να έχετε κανένα οπτικό ερέθισμα; Η έκθεση “Παράξενες πόλεις: Αθήνα, θα μπορούσε να αποτελέσει μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Επιλεγμένοι ποπ καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο, κανείς εκ των οποίων δεν έχει επισκεφθεί την Αθήνα, κλήθηκαν να δημιουργήσουν έργα που απεικονίζουν την πόλη όπως οι ίδιοι την φαντάζονται, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά μη-οπτικά ερεθίσματα.

2Οι καλλιτέχνες έλαβαν ένα κουτί έμπνευσης που περιείχε: το ποίημα “Γιασεμί” του Γιώργου Σεφέρη, δύο κεφάλαια από το βιβλίο Η Αθήνα της μίας διαδρομής, του Πέτρου Μάρκαρη, το τραγούδι “Μια πόλη μαγική” του Μάνου Χατζηδάκι, το μουσικό κομμάτι “2” του Κωνσταντίνου Βήτα, μια συνταγή για γεμιστά και δώδεκα αρχεία ήχων από την Αθήνα, ενώ δεν τους επιτράπηκε να δουν καμία εικόνα από την πόλη”, μας εξηγούν οι Μελί τα Σκαμνάκη και Wilhelm Finger, του Double Decker και επιμελητές της έκθεσης.

Το αποτέλεσμα: συγκλονιστικό. Η Αθήνα που ξέρουμε και η Αθήνα που φανταζόμαστε, μέσα από τα μάτια νέων καλλιτεχνών που προτείνουν ένα ενδιαφέρον εικαστικά και κοινωνιολογικά αποτέλεσμα.

Η παρουσίαση του προγράμματος από την ίδια την κυρία Παναγιωτάκου ήταν πραγματικά ενθουσιώδης! Και τον ειλικρινή της αυτό ενθουσιασμό πέρασε και σε όλους τους παρευρισκόμενους της συνέντευξης τύπου που δόθηκε λίγο πριν τα εγκαίνια.

“Θέλουμε να δούμε το κέντρο της Αθήνας να γεμίζει από κόσμο”, δήλωσε κάποια στιγμή. “Βρισκόμαστε σε μια από τις πιο όμορφες και πιο παρεξηγημένες γειτονιές της Αθήνας και νιώθουμε… σαν στο σπίτι μας”. Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Ίδρυμα Ωνάση αγαπούν την πόλη τους και το δηλώνουν εμπράκτως με μια έκθεση που προχωρά πολύ περισσότερο από το εικαστικό ενδιαφέρον.

3Μια έκθεση που αποτελεί δήλωση πως τα κέντρα των πόλεων αποτελούν το σύνολο των ανθρώπων που τα αποτελούν και, χωρίς ανθρώπους, απλώς δεν υπάρχουν.

Η έκθεση Strange Cities επιδιώκει να μας κάνει να αγαπήσουμε και πάλι το κέντρο της Αθήνας και μάλιστα τις πιο “δύσκολες” περιοχές του. Και στην επιθυμία της αυτή, εντάσσει και το ποδήλατο, ως ένα μέσο ιδανικό για να γνωρίσει κάποιος την πόλη.

Αποτελεί εξαιρετική τιμή για το MBike πως επιλέχτηκε από την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Ίδρυμα Ωνάση για να υλοποιήσει τρεις βασικές δράσεις με θέμα το ποδήλατο: Μία έκθεση παλαιών ποδηλάτων, Ένα εργαστήριο για την επισκευή ποδηλάτων αλλά και την παροχή συμβουλών για τους χρήστες ποδηλάτων και τέλος την υλοποίηση μιας σειράς διαδρομών που μόνο με το ποδήλατο μπορεί να απολαύσει κάποιος. Μόνο με το ποδήλατο μπορεί να μυρίσει, να γευτεί, να νιώσει την ομορφιά και να συνειδητοποιήσει καλύτερα την εγκατάλειψη όπου υπάρχει και να συμμετάσχει ενεργά κι όχι σαν ένας παρατηρητής κλεισμένος στην ασφάλεια του αυτοκινήτου του, στην προσπάθεια για να γίνει αυτή η πόλη λίγο καλύτερη.

4Φεύγοντας από τα εγκαίνια της έκθεσης, μείναμε με τη γλυκιά εντύπωση πως αυτή η πόλη δεν είναι καθόλου Παράξενη, δεν είναι καθόλου ξένη. Μάλλον εμείς αποφασίσαμε σταδιακά να αποξενωθούμε από αυτήν αναζητώντας κάτι μάταιο, κάτι που προφανώς δεν υπήρξε ποτέ.

Το κέντρο της πόλης είναι εκεί που χτυπά η καρδιά της και όσο φορείς όσο η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Ίδρυμα Ωνάση “φροντίζουν” αυτή την καρδιά, είμαστε σίγουροι πως δεν θα πάψει να χτυπά.

Strange Cities, Διπλάρειος Σχολή, (Πλ. Θεάτρου 3). Καθημερινά 12:00 – 21:00. Είσοδος Ελεύθερη.

Πηγή: www.mbike.gr