Ένας αστικός ποδηλάτης είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος!

1Το λένε και οι επιστήμονες!
Ποδηλατείς και χαμογελάς… και δεν είναι τυχαίο!

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επιστημονική μελέτη,  που υποστηρίζει ότι έχει βρεθεί μια σύνδεση μεταξύ της ενεργής μετακίνησης και της ψυχολογικής ευεξίας.

Αυτό από μόνο του δεν είναι κάτι νέο – υπάρχει ένα ευρύ και συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της κινητικότητας και της υγείας. Αλλά εκείνο που κάνει αυτή τη μελέτη μοναδική είναι ότι αποτελεί την πρώτη μεγάλης κλίμακας διαχρονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε για τον προσδιορισμό των σχέσεων μεταξύ της εξάσκησης από την καθημερινή μετακίνηση των ανθρώπων και την ψυχική τους υγεία και ευεξία.

Η ερευνητική ομάδα έλαβε άνευ προηγουμένου δεδομένα 18 ετών για 18.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενσωματώνοντας επίσης και παράγοντες που έχουν κάποιο αντίκτυπο στην ευημερία, όπως το εισόδημα, αν έχουν παιδιά, τις εργασιακές τους συνθήκες, κ.λπ. Τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Προληπτικής Ιατρικής, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ο Adam Martin, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα και είναι ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, δήλωσε: «Η μελέτη μας δείχνει ότι όσο περισσότερο μετακινούνται καθημερινά οι άνθρωποι σε αυτοκίνητα, τόσο χειρότερη είναι η ψυχολογική ευεξία τους. Και αντίστοιχα, οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα όταν περπατούν μια μεγαλύτερη απόσταση για να πάνε στη δουλειά τους.» Αυτό δε θα προκαλέσει καμία έκπληξη σε εκείνους έχουν επιλέξει να ξεφορτωθούν το αυτοκίνητό τους και να βρουν ένα νέο τρόπο για να φτάσουν στο γραφείο το πρωί, είτε με τα πόδια, είτε με το ποδήλατο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και οι τρεις αυτές μορφές μεταφοράς είναι ό, τι καλύτερο για εσάς.

Ο Δρ Randy Rzewnicki, υπεύθυνος πολιτικής της Υγείας στο ECF, ο οποίος καλωσόρισε τη δημοσίευση αυτής της μελέτης, δήλωσε: «Αυτό είναι μια σημαντική μελέτη για διάφορους λόγους. Είναι μια σημαντική εξέλιξη στο ότι τώρα έχουμε μια διαχρονική μελέτη που ειδικά εξετάζει τη σχέση μεταξύ της κινητικότητας και της ευημερίας. Η ερευνητική μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε είναι ανώτερη από τις υπάρχουσες μελέτες – μας φέρνει πολύ πιο κοντά στο να είμαστε σε θέση να βγάλουμε συμπεράσματα.» Ως αποτέλεσμα αυτής της έρευνας, «είμαστε ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στο να είμαστε σε θέση να πούμε: «το περπάτημα & το ποδήλατο προς τη δουλειά βελτιώνει την ψυχική υγεία.», είπε ο Δρ Rzewnicki.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο που πρέπει να ληφθεί από τη μελέτη αυτή είναι τα ποσοστά των διαφόρων μορφών μεταφοράς που επιλέχτηκαν από τους συμμετέχοντες στη μελέτη. Πράγματι, πάνω από τα δύο τρίτα του συνόλου των ατόμων που μετακινούνταν καθημερινά για να πάνε στην εργασία τους χρησιμοποιούσαν το αυτοκίνητο (67%). Ένας στους πέντε χρησιμοποιούσε μέσα μαζικής μεταφοράς (18%), ένας στους δέκα περπατούσε (11%) και μόνο το 3% πήγαιναν με το ποδήλατο. Ο Δρ Rzewnicki σημείωσε «αυτό δεν είναι η τελευταία λέξη για το ποδηλατο και την ψυχική υγεία – η μελέτη αυτή είχε πολύ λίγους ποδηλάτες, μόνο το 3% του δείγματος, παρά το γεγονός ότι έχουμε 100.000 περιπτώσεις κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 10 ετών».

Πολιτική δράση τώρα
Η δημοσίευση αυτή είναι ένα σημαντικό άλμα για το ποδήλατο και την υγεία. Αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να γίνει μια κοινωνία υγιέστερη. Το Lancet, ένα άλλο επιστημονικό περιοδικό, κάλεσε τους πολιτικούς τον περασμένο μήνα να ενεργήσουν και να δεσμευτούν για την πολεοδομία και τον αστικό σχεδιασμό που ενθαρρύνει το περπάτημα και την ποδηλασία. Πράγματι, χωρίς την ανάλογη πολιτική ηγεσία δεν μπορούμε να μετατραπούμε σε μια πιο υγιή, πιο ευτυχισμένη κοινωνία.

Παράλληλα με την επιρροή τους στον αστικό σχεδιασμό, μελέτες όπως αυτές μπορούν να λειτουργήσουν ως πραγματικός καταλύτης και για μεμονωμένους ανθρώπους που μετακινούνται καθημερινά προς τις δουλειές τους για να επανεξετάσουν τον τρόπο που επιλέγουν. Μπορεί να τους παρακινήσει να δοκιμάσουν μια διαφορετική μορφή μετακίνησης, και ίσως να δεσμευτούν σε μια οριστική αλλαγή που σίγουρα θα είναι καλύτερη για το περιβάλλον, για την κοινωνία και για τον εαυτό τους.

Η ζωή είναι καλύτερη πάνω σε ένα ποδήλατο! Δοκιμάστε το!

Πηγή: ECF.