Έλεγχος στο ποδήλατο πριν & μετά την προπόνηση

5 απαραίτητα τσεκαρίσματα που πρέπει να κάνουμε στο ποδήλατο προτού βγούμε για προπόνηση (ή βόλτα) και αφού γυρίσουμε

Πόσες φορές έχουμε βγει για προπόνηση ή βόλτα και θυμόμαστε ή παρατηρούμε στα μισά της διαδρομής ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Μία ο αέρας είναι λειψός, μία οι ταχύτητες δεν αλλάζουν σωστά, μία τα φρένα δεν πιάνουν… Καλό το ποδήλατο, αλλά χρειάζεται φροντίδα!

Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να ελέγχουμε κάθε φορά πριν & μετά την προπόνηση.
Πριν από κάθε προπόνηση ή βόλτα, πρέπει να βεβαιωθείς ότι το ποδήλατό σου είναι σε άριστη λειτουργική κατάσταση. Αν κάτι δεν λειτουργεί σωστά, εκτός από την πιθανή εκδήλωση ατυχήματος, μπορεί να επηρεαστεί η ψυχολογία και η απόδοσή σου.

Πρίν από κάθε προπόνηση, ελέγχουμε:
1. Την πίεση των ελαστικών.
Όλα τα ελαστικά χάνουν αέρα με την πάροδο του χρόνου, οπότε τα ελέγχουμε και προσθέτουμε αέρα αν χρειαστεί.
2. Τα φρένα. Πιέστε τις μανέτες 2-3 φορές και βεβαιωθείτε ότι τα τακάκια είναι σε καλή κατάσταση (και όχι φαγωμένα) και ότι τα συρματόσχοινα δεν κολλάνε.
3. Τις αλλαγές ταχυτήτων. Σηκώνοντας τον πίσω τροχό, αλλάξτε όλες τις ταχύτητες και βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν σωστά χωρίς να «πηδάνε» κάποιο γρανάζι ή άλλες ενδείξεις μη σωστής ευθυγράμμισης των ντεραγιέ.

Μετά από κάθε προπόνηση ελέγχουμε:
4. Καθαρίζουμε και λιπαίνουμε την αλυσίδα. Έτσι αφαιρούμε κάθε υπόλειμμα βρωμιάς και προετοιμάζουμε την αλυσίδα για την επόμενη προπόνηση.
5. Σημειώνουμε τυχόν ζητήματα απόδοσης. Καταγράφουμε κάπου τα διάφορα τριξίματα, κλικ ή άλλους ύποπτους θορύβους που ακούσαμε κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας, όπως επίσης και τις τυχόν δυσλειτουργίες στην αλλαγή ταχυτήτων.

Αν δεν μπορούμε να διορθώσουμε μόνοι μας κάποιο μηχανικό πρόβλημα, πηγαίνουμε αμέσως στον ποδηλατά μας.

Το να καβαλάς ένα ποδήλατο που δεν λειτουργεί σωστά θα επηρεάσει όχι μόνο την απόδοσή σου, αλλά και την ψυχολογία σου.
Ας αφιερώσουμε λοιπόν κάποια λεπτά πριν και ακόμη λίγα μετά από κάθε προπόνηση ή βόλτα για να μπορούμε να απολαμβάνουμε την ποδηλασία χωρίς ανησυχίες!

Το κείμενο είναι αναδημοσίευση από Πηγή: www.mbike.gr